Ady/Petőfi - Lovasi András a Nézőművészeti Kft. vendége

November 13-án, szerdán a Nézőművészeti Kft. Ady/Petőfi előadásának vendége Lovasi András énekes, dalszövegíró lesz.

Lovasi Andrással, illetve a színészekkel, alkotókkal az előadás után lehet beszélgetni a művészetről, költészetről a Thália Színházban,  a Független Thália Projekt keretén belül.

 

ady petofi

 

A darabról:

 

“Petőfi nem volt megfontolt, komoly ember, ő egy izgága gyermek volt. Hiába keresnék rá az összes nagy szótárú nyelvekben több és nagyobb jelzőt: gyermek. Viszont nincs is e joggal megbírálható teremtésnek, világnak, életnek különb, istenibb produktuma, mint a gyermek. A gyermek az elevenség, az öröm, a jövőbe ható ígéret, a bilincsbe nem vert ember, az igazán igaz isten. A gyermek szent, dicső, szép, de a gyermeknek az a hivatása, kötelessége, hogy önző és rossz is legyen ugyanakkor..” (Ady Endre)

Az  Ady/Petőfi című előadás egy rendhagyó irodalom óra keretein belül szeretné megszólítani a diákokat. Nem szokványos előadói stílusban és személyességgel kísérli meg közel hozni nagyjaink hétköznapi problémáit, családi életét, örömeit és bánatait. Szeretné megmutatni, hogy ők is “csak” hús-vér emberek voltak, mert is fontos, hogy mi van a verseken, költeményeken túl. Mi az, ami közös a most hallgató, olvasó diákban és a 200 évvel korábban élt “nemzeti hősben”?

Ezt a szinte lehetetlen vállalkozást kísérlik meg színházi kereteken belül megmutatni, és átélhetővé tenni. Gyakran találkozni azzal az általános vélekedéssel a diákok körében, hogy mindenki, aki a tankönyvekben szerepel, csak egy távoli, magasan a hétköznapi ember fölött álló, morálisan vitathatatlan erényeket felmutató hérosz lehetett, s el sem tudják képzelni (bár az életrajzok gyakran utalnak erre, a részletektől megkímélve), hogy milyen problémákkal, emberi gyarlóságokkal, hétköznapi drámákkal volt az ő életük is teli. Ahhoz, hogy egy irodalmi mű, vers, regény igazán meg tudjon érinteni, le kell tudni bontani ezt a falat múlt és jelen között. Beszélgetni Petőfi vágyairól vagy éppen szerelmi csalódásairól, Ady betegségeiről vagy pénz gondjairól. Korabeli dokumentumokat, naplókat, leveleket és természetesen magukat a műveket (verset és prózát egyaránt) felhasználva emberi közelségbe hozva, talán személyesebb viszony és összetettebb kép alakulhat ki a diákokban róluk, és talán a művekre is másképpen néznek majd.

 

Lovasi foto juhasz laszloLovasi András a vendég, fotó: Juhász László

 

A Nézőművészeti Kft-ről

A Nézőművészeti Kft-t 2009-ben alapította Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Katona László. Klasszikusok újraértelmezésével éppúgy kísérleteznek, mint improvizációkból táplálkozó szövegek létrehozásával. A felnőtt közönség mellett azonban meghatározó feladatuknak érzik a fiatalok megszólítását is, ezért hoznak létre évről-évre egy-egy tantermi előadást. Így a színház eljut az iskolákba is.

A rendezőről

Scherer Péter a Kolibri Színházban 2008-ban mutatta be Klamm háborúja című monodrámáját, Novák János rendezésében, mely számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült és amelyet azóta is rendszeresen játszik budapesti és vidéki iskolákban. 2009-ben saját rendezésbe fogott, ugyancsak a Kolibri Pincében mutatták be Kikatt című iskolaszínházi előadását. 2010-ben a Nézőművészeti Kft keretein belül rendezte meg A gyáva című előadását mely, a Tantermi Színházi Projekt támogatása mellett elnyerte a VI. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle fődíját, valamint a 2012-es ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé legjobb ifjúsági előadásnak járó Üveghegy-díját. A drogprevenció szándékával létrehozott előadást, mind a Kortárs Drámafesztivál, mind pedig a Deszka Fesztivál beválogatta szemle-programjába. A 2012-es évben Vakság címmel készített egy, az esélyegyenlőségről szóló osztályteremi előadást.

ady

 

Ady/Petőfi

A Nézőművészeti Kft és a Manna közös előadása

Játsszák:
Katona László/ Kovács Krisztián

Alkotók:
Gyulay Eszter, Katona László, Kovács Krisztián, Scherer Péter

Rendező:
Scherer Péter

 

 

süti beállítások módosítása