Kabaréval ünnepel a Művész Színház 70 éves színészstúdiója

Nagyszabású kabaréműsorral ünnepli hétfőn fennállásának 70. évfordulóját a Moszkvai Művész Színház (MHAT) színészstúdiója.


Anatolij Szmeljanszkij, a stúdió vezetője az orosz állami televízió kulturális csatornájának adott interjúban a MHAT-beli színészképzés kezdeteit elevenítette fel. 1943-ban, a háború idején a stúdiót alapító Vlagyimir Nyemirovics-Dancsenko orosz színházpedagógus, rendező és kritikus összegyűjtötte közeli barátait és kijelentette: "Ennek az iskolának nem azt kell megtanítania, amire az ország legjobb színészei is képesek, hanem a jövő színészeit kell képeznie".

 

Később megjelent az első "szabad" színház is Moszkvában, a Szovremennyik - emlékeztetett Szmeljanszkij. Ezt a teátrumot 1956-ban, a Sztálin halálát követő időszakban, a szovjet diktátor kultusza alól felszabadult kulturális légkörben hozták létre neves orosz színészek. A Szovremennyik alapítói között volt Oleg Tabakov, a Csehovról elnevezett Moszkvai Művész Színház jelenlegi művészeti igazgatója is.

 

sztanyiszlavszkij

Konsztantyin Sztanyiszlavszkij


Szmeljanszkij szerint a Konsztantyin Sztanyiszlavszkij orosz rendező, színész és színházpedagógus, színházi reformer módszerét követő MHAT-iskolában ma is arra kell felkészíteniük diákjaikat, hogy képesek legyenek arra, amire mások nem, s hogy megfeleljenek a modern színház és a társadalom kihívásainak.


A Moszkvai Művész Színház színésziskolájának első 27 növendéke 1947-ben diplomázott, s fennállásának 70 éve alatt mintegy 2,5 ezer színházi szakembert képeztek benne. Jelenleg három tanszéken oktatnak. Ezeken színészi, forgatókönyvírói és színháztechnológusi, valamint produceri diplomát szerezhetnek a növendékek. A 250 diák fele külföldi, harmincan az Egyesült Államok különböző színházi főiskoláiról érkeztek, amelyekben ma is erős a Sztanyiszlavszkij alkotta színészi rendszer. Idén januárban a MHAT színésziskolájában tanulták egy hétig a mesterséget a Kaposvári Egyetem színész szakos hallgatói is.


1898-ban Konsztantyin Sztanyiszlavszkij alapította meg Vlagyimir Nyemirovics-Dancsenkóval együtt a Moszkvai Művész Színházat, amelynek első előadásán Anton Csehov Sirály című színművét mutatták be. Sztanyiszlavszkij 1918-ban létrehozta saját színészképző műhelyét.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása