A Szabó család története - Múltidézés a Színészmúzeumban

November 14. csütörtök 16 órakor a Bajor Gizi Színészmúzeumban ismét Gobbi Hildát idézik.

Múltidézés a Színészmúzeumban

 

A Szabó család család története a kezdetektől elnevezésű programsorozat Gobbi Hilda előtt tiszteleg a művésznő születésének centenáriuma alkalmából.

 

A  Bajor Gizi Színészmúzeum havi rendszerességű beszélgetéseinek záróprogramjaként, az évtizedeken át nagy sikerrrel futó Szabó család című rádiós sorozatot elevenítik föl bejátszásokkal, vetítéssel és egykori alkotókkal, közreműködőkkel.

szabo10

 

A Szabó családról

 

A szinte azonnali népszerűséget szerző rádiójáték egy angyalföldi családról szólt. A hallgatók eleinte valóságos személyeknek tartották a családtagokat, már csak azért is, mert a szereplők nevét csak a 100. adás után ismertette a rádió!

 

Szabó bácsit Szabó Ernő, majd Rajz János alakította, Szabó nénit pedig Gobbi Hilda. Kiváló művészek vettek részt a ,,szappanoperában", így Benkő Gyula (Bandi), Balogh Erzsi (Irén), Zenthe Ferenc (Tibor), Horváth Tivadar (Péteri úr). Epizódszerepet vállalt többek között Bács Ferenc, Csákányi László, Hámori Ildikó, Gózon Gyula, Kállai Ferenc, Őze Lajos, Körmendi János, Szabó Gyula, Szirtes Ádám, Várkonyi Zoltán, Kis Manyi, Moór Marianna. Zenthe Ferenc haláláig játszotta a szerepet, a végén otthonról, az ágyából, telefonon mondta fel a szövegeket.

 

 

A szereplők az aktualitásokat is beleszőtték a mindennapi történetekbe, így nem véletlen, hogy a politika is kiszemelte, figyelte, követte, ellenőrizte, értékelte. Ők voltak az átlagemberek, éppen ezért igaz volt a történet - hasonló szerep volt ez, mint a televízióban a rendszerváltozás előtt induló Szomszédok című teleregény.

Az 1997-es NATO-népszavazás például többször is visszatért a műsorban (mellette érveltek), később kiderült, a Külügyminisztérium szponzorálta a Szabó családot. Az ORTT aztán 400 ezer forintra büntette a sorozatot, mert egyoldalúan érvelt a csatlakozás mellett. Ettől függetlenül, a Szabó család 2286. részében pedig Manci (Moór Marianna) az uniós csatlakozás esélyeiről vitázott Lacival (Csurka László).

A Szabó család 1959. június 30-tól 2007-ig, 48 éven át volt jelen a Magyar Rádióban, annak egyik leghallgatottabb (főként a 60-as években volt az, a legutóbbi időkben 30-40 ezren hallgatták) műsoraként. Hétfőn jelentkezett a Kossuthon, de csütörtökön megismételték. A 2500. adást 2007. május 21-én hallhattuk. 150 ezer perc ért véget ekkor.

 szabocsalad

 

Belépő: 500 Ft

További információ:  

Szebényi Ágnes  1 375 1184/105.m.

Titkárság: 1 375 1184/124.m.

szebenyi.agnes@szinhaziintezet.hu

 

 

süti beállítások módosítása