Jön a 350. My Fair Lady a Magyar Színházban

Háromszázötvenedszer láthatja a közönség a My Fair Lady című musicalt a Magyar Színházban november 17-én, vasárnap. Ingyenes beszédvizsgálat is lesz az előadás előtt és a szünetben.

 

Az ünnepi, 350. előadáson a színház előcsarnokában megidézik az ascoti derbyk és az ötórai teák hangulatát: az érkezőket a La Ballena Polo Club jóvoltából egy argentin póló póni, Overa fogadja a foyer-ban. Az előadás előtt és a szünetben a nézők whiskeyt, teát és tradicionális angol desszertet kóstolhatnak. További különlegesség, hogy a Démoszthenész Beszédhibások és Segítőik Országos Érdekvédelmi Egyesülete - amelynek elnöke Őze Áron, a Pesti Magyar Színház igazgatója - ingyenes beszédvizsgálatot tart az előadás előtt és a szünetben.

 

phoca thumb l 20120216 dsc 9617m
A produkció bemutatóját 1994 decemberében, vagyis 19 évvel ezelőtt tartották az akkori Nemzeti Színházban, Sík Ferenc rendezésében. A My Fair Lady főszerepeit korábban Fonyó Barbara, Götz Anna, Bács Ferenc, Lukács Margit, Sinkovits Imre, Drahota Andrea és Agárdy Gábor alakította, a jelenlegi szereposztásban Elizát Auksz Éva, Higgins professzort Tóth Sándor játssza. 

 

Auksz Éva 1995-ben kapta meg Eliza szerepét. A színésznőt sosem zavarta, ha Lehoczky Zsuzsával vagy Galambos Erzsivel mérték össze, de azt kikérte magának, ha magyar Audrey Hepburnnek nevezték- elsősorban önmagához szeretne hasonlítani.

 

phoca thumb l 20120217 dsc 0003m

 

Auksz Éva a Rádió Orientnek elmondta, nála ösztönből jön a csúnya beszéd, és mutatványosnak is beáll, ha egy szerep úgy kívánja. Vajon mivel készülhet még a főszereplő, aki 18 éve bújik Eliza bőrébe? Auksz Éva elmesélte, hogy annak idején meghallgatáson kapta meg a szerepet. Őn lepődött meg a legjobban, mikor sikerült. Mondták, hogy énekelje el a Ma éjjel táncolnék című dalt, aminek akkor csak a dallamát ismerte, a szöveget nem teljesen. Utána gyorsan el is szaladt énektanárhoz. A casting sikerült, azóta ő alakítja Elizát.

 

phoca thumb l 20120217 dsc 0065m
Kevesen tudják, hogy az eredeti musicalfilmben valójában nem Audrey Hepburn énekel. Auksz Éva elárulta, hogy annak idején Iglódi István keresett neki énektanárt, akivel aztán egész nyáron tanulták a számokat, hogy szeptemberre konyhakész legyen. A csúnya beszéd az valahogy jött ösztönből. A színésznő azt is elmesélte, hogy nagyon sokat köszönhet Bács Feri bácsinak. Minden előadás előtt az öltözőben beszélgettek róla; megkapott tőle minden olyan segítséget, amit az alkotás folyamán az elődje is...

 

Folytatás ITT olvasható.

 

phoca thumb l 20120216 dsc 9601m

 

A My Fair Lady-ről:

A nagyon sikeres musicalek sorában is minden valószínűség szerint a MY FAIR LADY hódította meg a legtöbb nézőt. A G. B. Shaw Pygmalion című darabja alapján készített musical ősbemutatója 1955-ben volt a Broadwayn, s az elmúlt évtizedekben talán nem volt olyan nap, amikor a világ színházaiban valahol ne szerepelt volna műsoron. Akadtak elemzők, akik a varázslatos zenében keresték a titok nyitját, s olyanok is, akik az igazán fordulatos, szellemes történetre szavaztak. Valójában ennek a musicalnek egyetlen elemét se lehet különválasztani, elszakítani egymástól. A nagyszerű zene minden taktusa magával ragadó, s ezzel egyenrangú a történet, s annak szereplői feledhetetlenek: nagyszerű színészi alakításokra adnak lehetőséget.
London nagyhírű operaháza előtt, az elegáns közönségnek árul virágot Eliza. Álmai hasonlóak a többi magafajta leányéhoz: meleg szoba, puha ágy, finom ennivaló, s no meg valaki, aki szereti. De még ezek az egyszerűnek tűnő vágyak se látszanak megvalósíthatónak.


A véletlen azonban beleszól Eliza életébe. A "bogaras", nyelvjárásokkal foglalkozó kutató professzor, Higgins meggyőződése szerint ugyanis a szép, pontos beszéd a kulcsa a társadalmi felemelkedésnek, s egy virágárus leányból is lehet hercegnőt nevelni. A professzor el is kezdi tanítani Elizát, s a leány nagyszerű alanynak tűnik a bizonyításhoz: kitartó, tehetséges. Hogy miként sikerül célt érnie, s hogyan alakul a tanítvány és a professzor kapcsolata, ezt mondja el a sok zenével, szellemes párbeszédekkel, váratlan fordulatokkal teli musical.

 

 

 Forrás: MTI, orientpress.hu, Magyar Színház

 

süti beállítások módosítása