Törőcsik Mari is Schwajda Györgyre emlékezik - Közönségtalálkozó a Nemzetiben

A kaposvári színház Csoda című előadása előtt, november 16-án 18.00 órától beszélgetést rendeznek a Nemzetiben Schwajda Györgyre emlékezve.

Schwajda Gyorgy 2


„Ma nem divat a tolerancia. Sokan emlegetik, de kevesen gyakorolják. Amikor például Schwajda meghívta Vasziljevet Kaposvárra, a kritikák engem dicsértek, de Schwajdát, aki a világ egyik legnagyobb rendezőjét megszerezte egy vidéki kisvárosba, szidták. Nem bocsátottak meg neki. Én próbáltam közvetíteni, olykor sikerrel.”

 

csoda
Törőcsik Mari nyilatkozik így Schwajda Györgyről, aki az idén lenne 70 éves. November 16-án 18.00 órától sok minden mást is bizonyára elmond majd a Nemzet Színésznője, amikor vele, Rátóti Zoltánnal, Schwajda Gergővel és Vidnyánszky Attilával beszélget Bérczes László az ellenmondásos, ám vitathatatlanul jelentős színházigazgatóról és drámaíróról. A beszélgetésen felidézik majd azt a megalkuvásra képtelen Schwajdát, aki kinevezése után két hónappal felállt a szolnoki direktori székből, mert Aczél Györgyék nem engedték műsorra tűzni A velencei kalmárt; azt a makacs Schwajdát, aki támadások össztüzében levezényelte a Nemzeti felépítését; azt a keményfejű Schwajdát, aki nem jelent meg a Nemzeti épületének átadásán… – és természetesen szó lesz sajátos, magyar abszurdjairól is, köztük a Csodáról, melyet aznap és másnap este a Nemzeti Gobbi Hilda termében játszik a kaposvári társulat.

 

Torocsik mari naphosszat a fakon
Törőcsik Mari idézett nyilatkozata abban a Schwajda-emlékfüzetben olvasható, amit a kaposvári Csiky Gergely Színház egykori igazgatójára emlékezve adott ki. Ebben olvashatóak Törőcsiktől a következő sorok is: „Leszámítva az első, Nemzetiben töltött éveimet, akkor voltam színházban a legboldogabb, amikor vele dolgoztam.”

Arról, mit tudhatott Schwajda György 16-án lesz szó a Csoda című előadás előtt, 18.00 órától a Nemzetiben.

 

 

süti beállítások módosítása