Kreutzer szonáta - Gyurkovics-darabot mutat be az Újszínház

Az öt éve, 2008. november 16-án elhunyt Gyurkovics Tibor emlékére a Kossuth- és József Attila-díjas író Kreutzer szonáta című művét mutatja be az Újszínház pénteken.

Gyurkovics Tibor Lev Tolsztoj kisregényéből írt darabját Gaál Ildikó állítja színpadra. Ő nyerte meg a mű megrendezésére a színház által kiírt pályázatot. "Az én rendezésemben a darab női olvasatáról van szó, azaz arról, milyen a férfi" - idézi a színház közleménye Gaál Ildikó szavait.


A produkciót a Bubik István Stúdiószínpadon láthatja a közönség. A darabban Lux Ádám, Szabó Sipos Barnabás, Kökényessy Ági, Timkó Eszter és Szarvas Attila játszik. A látványt Mira János, a jelmezt Harák Judit tervezte, a produkció zenei vezetője Papp Gyula.

 

Gyurkovics Tibor


Gyurkovics Tibor 1931. december 18-án született Budapesten. 1988 és 1992 között a veszprémi Petőfi Színház dramaturgja, 1989-1991 között az Új Idő szerkesztőbizottsági tagja volt. 1991-1995 között a Magyar Írókamara társelnöke, 1992-től a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, 1995-től a Magyar Írók Egyesületének elnöke, majd tiszteletbeli elnöke volt. A Budavári Önkormányzat díszpolgári címet adományozott az írónak. Elnöke volt az alternatív Kossuth-díjat létrehozó Alternatív Magyar Művészeti Díj Alapítvány kuratóriumának.


Gyurkovics Tibor számos rangos irodalmi díj kitüntetettje. Egyebek mellett 1982-ben József Attila-díjat kapott, 1994-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 1997-ben elnyerte a Magyar Örökség-díjat, 2001-ben a Magyar Művészetért Díjat.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása