Zsarolással vádolta meg a Bolsoj vezetését egy amerikai balerina

Zsarolással vádolta meg a moszkvai Nagyszínház vezetését egy amerikai balerina, aki azóta távozott a társulattól - írta szerdán az Izvesztyija című orosz lap.

Joy Womack azt állította, hogy Szergej Filin balettigazgatónak a németországi gyógykezelésről történt visszatérése után 10 ezer dollárt kértek tőle egy szólótáncosi szerepért, amely egyébként szerződése szerint az övé lett volna. Még a balettkarral sem léphetett fel, s ezt azzal indokolták, hogy kilóg a stílusával.

 

A cikk szerint a Texasból származó 18 éves balett-táncos az első amerikai, akinek tanulmányi szerződést ajánlottak a moszkvai balettakadémián, ahol tavaly végzett. Szólótáncosnak szerződtették a Bolsojba, mégis a balettkarban kezdte a munkát. A teátrum vezetői dicsérték sikereiért, mivel például Hongkongban balettversenyt nyert, ugyanakkor többször utaltak rá, hogy "támogatóra" volna szüksége - mondta el Joy Womack az Izvesztyijának. Azt mondták neki, hogy amint Szergej Filin visszatér a németországi kezelésről, eldől, hogy mi lesz vele.

 

oy


A balett-társulat művészeti igazgatója viszont úgy döntött, hogy Joynak továbbra is csak a balettkarban van helye. Az amerikai balerina hiába kérte, hogy nézze meg őt, hogyan táncol, Szergej Filin azt válaszolta, hogy már mindent tud és nem érdekli, hogy a moszkvai balettakadémián tanult. "Ravaszabbnak kell lenned" - mondta Filin az amerikai balerina állítása szerint. Az amerikai táncosnő végül elszerződött a Bolsojtól a Kreml Balett nevű moszkvai társulathoz.


Marina Kondratyeva, a moszkvai Nagyszínház balettmestere, Womack tanára azonban másképp látja a történetet. Azt nyilatkozta az Izvesztyijának, hogy az amerikai balerina hiába végezte el kiváló eredménnyel a balettakadémiát, és jutott be a Bolsoj társulatába, nehezen sajátította el a mozgásokat, sokáig tartott, amíg megtanult valamit. A Nagyszínházban pedig az a gyakorlat, hogy a kezdő táncosoknak előbb a tánckarban a helyük, ezért nem érdemes megsértődni, a szabályok mindenkire egyaránt vonatkoznak.

 

Szergej Filin művészeti igazgató nem tudott reagálni az állításokra, mivel ismét Németországban tartózkodik, ahol a 24. szemműtétet hajtották végre rajta.


Eközben folytatódott a Filin elleni januári kénsavtámadással vádlottainak pere. A keddi tárgyaláson Batir Annagyurgyijev balett-táncos, a felbujtónak tartott Pavel Dmitricsenko barátja és kollégája azt mondta a bíróságon, hogy a táncos csak a többiek panaszát képviselte. "Pása az igazság harcosa volt. Csak egyike azoknak, akik nem féltek kimondani a véleményüket. A társulat hallgat."

süti beállítások módosítása