Eldőlt: Új pályázatot írnak ki a Víg és az Operett vezetésére

Új pályázatot ír ki a főváros a Vígszínház és a Budapesti Operettszínház vezetői posztjára, a megbízatás azonban csak másfél éves időtartamra szól majd - erről csütörtöki ülésén döntött a Fővárosi Közgyűlés. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint pedig januártól állami fenntartásba kerül az Operettszínház.


Az előterjesztést a képviselők 18 (az Operett esetében 19) igen szavazattal, 9 nem és 1 tartózkodás mellett fogadták el.


A Vígszínházat jelenleg vezető Eszenyi Enikő, illetve az Operettszínház igazgatója, Kerényi Miklós Gábor megbízatása 2014. január 31-én jár le. A vezetői posztra július végén írták ki az első pályázatot, amelyet szeptember végén eredménytelenné nyilvánított a Fővárosi Közgyűlés.


Az előterjesztéshez csatolt pályázati kiírás szerint a Vígszínház új vezetőjének feladatai között lesz a színház művészeti, gazdasági-üzemeltetési programjának kidolgozása és megvalósítása, valamint szervezeti, vezetési, működési feltételeinek megvalósítása. A pályázat feltételei között van évente legalább 300 előadás megtartása, saját társulattal legalább évi két bemutató létrehozása. A megtartott előadások legalább 75 százalékának a színház saját produkciójának kell lennie, és - valamennyi játszóhelyet figyelembe véve - átlagosan legalább 70 százalékos látogatottsággal kell működnie.


Az ügyvezetői munkakört 2014. február 1-jétől 2015. június 30-ig töltheti be a nyertes. Az MTI hétfői megkeresésére a Főpolgármesteri Hivatalnál nem indokolták, miért csak másfél évre szól az új kiírás. Indoklás a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén sem hangzott el.

 

Vigszinhaz

Fotó: Diósi Imre, pepitamagazin.com


A pályázati felhívást az Emberi Erőforrások Minisztériuma honlapján teszik közzé, a pályázatokat a megjelentetését követő 30 napon belül várják. Az elbírálás határideje a pályázat benyújtását követő legfeljebb 60 nap.
Az előterjesztésben szerepel az is, hogy amennyiben a pályázati eljárás 2014. január 31. napjáig nem zárul le, 2014. február 1-jétől az új ügyvezetővel történő jogviszony létesítéséig a két teátrum jelenlegi ügyvezetőit, Eszenyi Enikőt  és Kerényi Miklós Gábort bízzák meg az ügyvezetői feladatok ellátásával.


Az Vígszínházra kiírt korábbi pályázaton Eszenyi Enikő mellett Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház vezetője indult. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes azért kérte szeptemberben a közgyűléstől a pályázat eredménytelenné nyilvánítását, mert egyik pályázó sem érte el a szakmai bizottsági tagok többségének igen szavazatát, mindketten három-három igen szavazatot kaptak. Tarlós István főpolgármester az igazgatói pályázat kapcsán korábban egy interjúban arról is beszélt, hogy mindkét pályázó üzleti tervét kifogásolta a bíráló bizottság.


Eszenyi Enikő az MTI-nek hétfőn azt mondta: az új feltételek mellett is pályázik a posztra. Balázs Péter arra a kérdésre, hogy beadja-e újra a pályázatát az MTI-nek hétfőn úgy válaszolt: "Majd ha eljön az idő, akkor kiderül".

 

Kerényi Miklós Gábor az MTI-nek korábban úgy fogalmazott: "Botorság lenne nem pályáznom erre a 17 hónapra, és nem óhajtani e munka folytatását, hiszen a színháznak működnie kell". A Budapesti Operettszínház vezetésére korábban Kerényi Miklós Gábor mellett Nagy Viktor rendező, Bozsó József színész, kulturális menedzser és Tokody Ilona operaénekes pályázott.

 

Januártól állami fenntartásban az Operettszínház

 

2014. január 1-jével állami fenntartásba kerül a Budapesti Operettszínház, az erről szóló megállapodást november 30-ig fogják megkötni. A Magyar Közlöny csütörtöki számában megjelent kormányhatározat szerint a kormány egyetért azzal is, hogy a budapesti teátrum irányítását az emberi erőforrások minisztere lássa el. 

 

A dokumentum felhívja az emberi erőforrások miniszterét és a nemzetgazdasági minisztert, hogy gondoskodjanak a változás törvényi megalapozásáról, és arról, hogy átcsoportosítsák a Budapesti Operettszínház 2014. évi működtetéséhez szükséges forrásokat a 2014-es központi költségvetésről szóló törvényjavaslatban. Szintén a két tárcavezetőnek kell gondoskodnia a teátrum által használt ingatlanok bérletével kapcsolatosan felmerülő többletkiadások fedezetéről 200 millió forint összegben. Az emberi erőforrások miniszterének feladata a Budapesti Operettszínház átadás-átvételéről szóló megállapodás előkészítése, a megállapodás aláírásának határideje 2013. november 30. - olvasható a határozatban.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása