Most mindenki együtt! Kecskeméten

November 15-én mutatja be a Kecskeméti Katona József Színház Peter Buckman Most mindenki együtt! című zenés darabját, Cseke Péter rendezésében.

A Kecskeméti Katona József Színház ajánlója:

 

"Mit érzünk, miközben egy zenekart figyelünk? Mire gondolunk egy nagy volumenű mű koncertje közben? Zenei összhang, felkavaró érzések: egységes dallamok szárnyalnak a tökéletesség felé. Hányszor gondoltunk bele, hogy vajon milyenek a zenészek, de legfőképpen az emberek e tökéletesség mögött? Vajon nekik is vannak problémáik? 

 

Egy zenedarab csak akkor válhat teljessé, ha a zenészek ügyessége, tehetsége és lelke mellett ott van az a plusz, amit az összetartásuk jelent. Az az igazi harmónia. Peter Buckman színművében megismerhetünk egy közösséget: egy kisvárosi zenekart, akiknek életük része a játék, a gyakorlás, és természetesen a zenésztársak. Legtöbbjük egymásért zenél, mert szeretnek együtt játszani. Ebbe a szoros kötelékbe - ahol a 9 éve zenélő társukat újoncnak hívják - belecsöppen egy idegen. Egy idegen, aki maga sem érti ezt a különleges kapcsolatot. Hogyan lehet megvilágítani számára, hogy a harmónia nem a hangjegyekből, hanem az emberekből fakad; hogy ha mindenki a saját hangján szólal meg, az tesz teljessé egy zenekart, egy közösséget?

Vajon meddig képesek az emberek önmaguk maradni, ha minden megváltozik? A darab fő kérdései, hogy kell-e, érdemes-e egy közösséget arra ösztönözni, hogy egy magasabb kategóriába lépjen. Továbbá, készek vagyunk-e arra, hogy áldozatot hozzunk az előremenetelért, a sikerességért. És mi a fontosabb: a siker vagy a szolidaritás. Bizonyos generációs ellentétek feloldásáról is szól a mű."

 

egyutt1

 

Cseke Péter rendező a darabról:

 

A Most mindenki együtt ritkán játszott színpadi mű. Nem riasztja, hogy mások túl nehéznek ítélték az előadását?

Sőt! Nagyon szeretem a közösség és az egyén kapcsolatával foglalkozó darabokat. Márpedig Peter Buckman fantasztikusan dolgozza fel a témát ebben a művében. Egy sor olyan problémát feszeget, amely nap mint nap érint mindannyiunkat, akik közösségek tagjai vagyunk lakóhelyünkön, munkahelyünkön, baráti körünkben, családunkban. Mire képes egy közösség? Önmagáért működik, vagy kell, hogy legyen feladata, célja? Hajlandó-e áldozatot hozni? Működik-e a tagok közötti szolidaritás? A mű másik síkja, a középszerű szándékok megnyugtató kisvárosiasságának ellentéte, a valódi, legalább szándékaiban túlmutató ambíciókkal. A darab egy műkedvelő zenekarról szól. Amikor egy igazi profi zenész csatlakozik hozzájuk, megkerülhetetlenné válik a kérdés: vajon az az előbbre való, hogy a közösség tagjai jól érezzék magukat, vagy ennél fontosabb, hogy a maximumot hozzák ki magukból, ezzel szolgálva nagyobb közösségüket, a várost. Peter Buckman sajátos angol humorral, remekül megformált karakterei segítségével keresi a választ a kérdésre. Folytatást itt olvashat.

 

Képek az előadásból:

 

egyutt2

1.

 

egyutt3

2.

 

egyutt4

3.

 

egyutt5
4.

 

egyutt6

5.

 

egyutt7

6.

 


Peter Buckman:
Most mindenki együtt!
Fordította: Hárs Anna

JAMES: Kőszegi Ákos
MATTHEW: Dunai Tamás
HANNAH: Sára Bernadette
DON: Hegedüs Zoltán
JENNY: Dobó Enikő e.h.
MAGGIE: Decsi Edit
ALBERT: Fazakas Géza
PAULINE: Danyi Judit
WAYNE: Farkas Ádám
GERALD: Pál Attila
PHILIP: Kiss Jenő 
GEOFF: Ferencz Bálint
WILLIAM: Kiss Zoltán 
KEITH: Orth Péter
RICHARD: Porogi Ádám

Közreműködik a színház meghívott fúvószenekara: Bacsa Zoltán, Benedek Péter, Benkő Gabriella, Bojtos Gábor, Földi János, Horváth József, Jankovszki Zoltán, Karácsony Lajos, Kiss László, Laczkó Andrea, Magyari András, Nagy-Kanász Szabolcs


Díszlet, - és jelmeztervező: Carmencita Brojboiu
Dramaturg: Hárs Anna és Németh Virág
Zenei vezető: Károly Kati

Zenei asszisztens: Bacsa Zoltán
Ügyelő: Domján Sándor és Horváth Ferenc

Súgó: Arató Andrea
Rendezőasszisztens: Vári János

Rendező: Cseke Péter

 

A Színdarab Magyarországon a THEATRUM MUNDI Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

Bemutató: 2013. november 15, 19:00, Nagyszínház

 

süti beállítások módosítása