Az ördög - Molnár Ferenc vígjátéka a Karinthyban

November 15-én mutatta be a Karinthy Színház Molnár Ferenc Az ördög című vígjátékát. A címszerepben Balikó Tamás látható, a női főszereplő Gubás Gabi.

A Karinthy Színház ajánlója:

 

"Vajon ki ez a monoklis, gunyoros, titokzatos úriember, aki egy festőműterem foteljéből emelkedik ki, a kandalló lobogó lángjai mellől? Ő Molnár Ferenc, a világhírű, vagy csak egyik legsikerültebb vígjátékának hírhedt címszereplője? Legyen elég ennyi: ő az Ördög. Akkor jelenik meg, amikor a helyzet a legkényesebben kétértelmű. A gyönyörű Jolán a fiatal, jóképű szerelmes festő műtermében festeti magát. Fülledt az erotika. Az ördög azt sem tudja mivé fajul a helyzet. Ám most majd minden kiderül. Ezután Jolán a gazdag, elegáns férje karján egy estélyre megy. Az előkelő társaság a bűn melegágya. Vajon Jolán belépője estélyi ruhát takar, vagy csak a vágytól tüzes, csupasz testét? Csak szereplőink tudják a választ. No, meg minden titkok tudója: a szerző. Aki talán maga az Ördög."

 

A huszonkilenc éves Molnár Ferenc már ismert hírlapíró volt, de drámaszerzőként még teljesen kezdő, egy bemutatott darabbal a háta mögött, amikor megnézte Goethe Faustját, és frivol gondolata támadt: Mephistót frakkba öltöztetni, és belehelyezni egy untig ismert szerelmi háromszög, egy 20. századi pesti evidencia, a férj-feleség-a ház barátja hármasba, egy úgynevezett társasági vígjáték közepébe.
„A szem az emberi tisztesség biztonsági lámpája. Mikor már minden sötét a hazugságtól, az ő kis reszkető fénye titkosan csillog.” Ezt Molnárnál nem más mondja, mint maga a megtestesült Ördög. Mert ilyen leleplezés csak az ő száját hagyhatja el, hisz szinte ő az egyetlen, minden tekintetben tisztességes lény, aki nem hazudik, aki tisztán lát, aki szerint a dolgokat úgy kell intézni, hogy a tisztesség minél kevésbé csorbuljon, már pedig az Ördög szerint a tisztesség a szenvedélyben van.

 

Képek az előadásból:

 

ördög1

1.

 

ördög2

2.

 

ördög3

3.

 

ördög4

4.

 

ördög5

5.

 

ördög6

6.

 

ördög7

7.

 

ördög8

8.

 

ördög9

9.

 

ördög10

10.

 


Molnár Ferenc:

 
Az ördög
 
vígjáték három felvonásban

Szereplők:

László: Schlanger András
Jolán: Gubás Gabi
János: Szabó P. Szilveszter
Az ördög: Balikó Tamás
Elza: Balázsovits Edit
Selyem Cinka: Balázs Andrea
András: Honti György
 
rendező munkatársa: Németh Dóra
súgó: Csesznek Judit
fény: Joó Sándor
jelmez: Horesnyi Balázs
díszlet: Pilinyi Márta
hang: Román Dávid
művészeti vezető: Karinthy Márton
világításterv: Király Tamás
szcenika: Ridzi Gábor
produkciós asszisztens: Ridzi Gábor
Rendező: Balikó Tamás
 
További előadások: november 16., 17.,  30.,
december 4., 23., 29.
 

süti beállítások módosítása