Ema Destinnová operaénekesnő életét bemutató tárlat nyílt Csehországban

A kora egyik legjobb drámai szopránjának tartott cseh operaénekesnő, Ema Destinnová (1878-1930) pályafutását és életét bemutató új állandó kiállítás nyílt a héten a dél-csehországi Jindrichuv Hradec regionális múzeumában.

Híres áriák hallgatása közben a látogatók a néhai énekesnő otthonának megépített helyiségei és eredeti zongorája, ágya, valamint hintója közt barangolva ismerhetik meg az Emmy Destinn néven is ismert Destinnová életét.

 

A tárlaton az énekesnő karrierjét végigkövető fotográfiák, dokumentumok és egyéb tárgyak, valamint az egykor a Straz nad Nezarkou-i kastélyában őrzött gazdag, porcelánok és régiségek alkotta gyűjteményéből származó darabok kaptak helyet.

 

ema

 

A prágai születésű és eredetileg Emilie Kittlovára keresztelt Destinnová 1914-től haláláig visszavonultan élt strazi otthonában. A tárlaton szereplő tárgyak egy részét a múzeum ajándékba kapta, másik részüket megvásárolta. A kiállítás első fele Destinnová lenyűgöző karrierjét követi végig, az operaénekes Berlinben, Londonban és New Yorkban aratott sikereit bemutatva.

 

A tárlat második fele az operaénekes dél-csehországi tartózkodására fókuszál és kastélyúrnőként, menedzserként, valamint sokoldalú színészként mutatja be Destinnovát - mondta Frantisek Fuerbach történész, a kiállítás rendezője. A tárlat az énekesnő zenei felvételeken és könyvekben tovább élő öröksége előtt is tiszteleg.

 

Destinnová képmása díszíti a cseh kétezer koronás bankjegyet és egy aszteroidát is elneveztek róla. Egy, az interneten is elérhető 1915-ös felvételen az ő előadásában - Emmy Destinn néven - hallható németül az egyik legnépszerűbb cseh opera, az Antonín Dvorák által jegyzett Ruszalka legismertebb áriája, a Dal a Holdhoz.

 

Destinnovát, az európai operaszínpadok és a New York-i Metropolitan ünnepelt énekesnőjét kora egyik legjobb drámai szopránjának tartották az amerikai Geraldine Farrar (1882-1967) mellett.

süti beállítások módosítása