Ifjú balettnövendékek is szerepelnek A diótörő idei előadásain

A Magyar Táncművészeti Főiskola (MTF) mintegy 70 ifjú balettnövendéke szerepel az Operaházban A diótörő előadásain, amelyeken idén először az elsőévesek is szerephez jutnak.

IMG 8897

 

A táncakadémia hat évfolyamának ifjú balettművészei Janics Evelyn mesternő vezetésével az ősz közepe óta próbálnak az ünnepi szezon legnépszerűbb darabjának számító, karácsonyi mesebalettre - közölte a tanintézet.

 

A diótörő az MTF növendékeinek hagyományos darabja, amelyben egerek, kiskatonák, lovasok, denevérek, lepkék, babák, bohócok, kislányok és kisfiúk szerepében mutatkozhatnak be az ifjú tehetségek. Az intézmény diákjai 1950 óta rendszeresen szerepelnek az operaházi előadásokon a két intézmény közötti együttműködésnek köszönhetően, ami nagyszerű lehetőség a hallgatók számára, hogy a színpadi rutint előadás közben szerezzék meg.

 

IMG 8911


A karácsonyi időszakban a világ színpadain E.T.A. Hoffman 1892-ben írt mesebalettjének számos feldolgozása látható, amelyben a fő karakterek néha más-más néven szerepelnek, a diótörő herceg egérkirály felett aratott győzelme azonban állandó.

 

A klasszikus balett-irodalomban nincs még egy olyan darab, amely lehetőséget adna arra, hogy a növendékek együtt nőjenek fel a darabbal, évről-évre gyarapodjon szakmai tudásuk egy-egy szerep eltáncolásával. Aki 4-5 évvel ezelőtt még csak gyermekszereplő volt, később már a vezető karaktereket is eltáncolhatja - olvasható a közleményben.

 

IMG 8899


A diótörő november 17. és december 30. között összesen 23 alkalommal lesz látható a Magyar Állami Operaházban.

 

 

süti beállítások módosítása