Tarelkin halála Marosvásárhelyen

A Tompa Miklós Társulat november 16-án mutatja be Alekszandr Szuhovo-Kobilin Tarelkin halála című tragikomédiáját az orosz Tufan Imamutdinov rendezésében.

TARELKIN HALALA foto 01 Boda L Gergely

 

 

Bemutatót tartanak

 

A Nemzeti új nagytermi bemutatója a kisember Tarelkinről szól, aki eldönti, hogy megrendezi saját halálát. Így szeretne megszabadulni régi adósságaitól és bosszút állni vezetőin. Azonban, nem számol terve következményeivel. „Halálában” olyan világban találja magát, amelyben semmi nem az, aminek látszik. 


A Tarelkin halála című darabot már egy ízben játszották Marosvásárhelyen, 1977-ben Harag György rendező vitte színre nagy sikerrel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház román társulatánál.  

A 36 év után ismét színre kerülő tragikomédia orosz rendezője különleges munkának tekinti az előadás háromnyelvű próbafolyamatát. Tufan Imamutdinov elmondása szerint a próbákon olyan pillanat is volt, amikor az alkotók egyszerre beszéltek oroszul, magyarul és románul, ő maga pedig háromszorosan figyelt a történésekre.

Arról is beszámolt, hogy szülőhazájában a színház mindmáig nagy népszerűségnek örvend. „Oroszországban a színház különleges státusa közvetlenül kötődik az orosz színházi iskolához. Ez egy alapviszony. Ha az iskola minőségi, akkor – természetes módon – a rendező, színész és a többi színházi alkotó is rendelkezik egy megfelelő felkészültséggel, amely fenn tud tartani egy adott elvárási szintet, amely viszont közvetlenül a színház által elfoglalt előkelő megítélést szolgálja. Ezért is hangsúlyozom, hogy a színházi iskola, az általa képviselt érték révén, támogatja a színház előkelő helyét az orosz társadalomban” – fogalmazott Tufan Imamutdinov vendégrendező.

 

TARELKIN HALALA foto 02 Boda L Gergely


A könyvvásáron is jelen lesz a Nemzeti

Három fontos színházi és két fontos zenei eseményen vehetnek részt a Nemzeti Színházban megtartott 19. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár látogatói november 14-16 között.

A rendezvény első napján, november 14-én, csütörtökön Gáspárik Attila Kényszerleszállás című verses előadása a Nemzeti kistermében, amellyel Szilágyi Domokos költőnek állított emléket a költő születésének 75. évfordulója alkalmából. 

A könyvvásár második napján, november 15-én, pénteken 17.00 órától a színház Kistermében Páskándi Géza Kalauz nélkül című „abszurdoid” drámáját mutatja be a társulat Gáspárik Attila által rendezett felolvasószínházi előadás keretében. 

A harmadik nap, november 16-án, szombaton 19. 00 órakor Tufan Imamutdinov orosz vendégrendező által színre vitt nagytermi bemutató előadására várja nézőit a Tompa Miklós Társulat. Alekszandr Szuhovo-Kobilin Tarlekin halála című tragikomédiája a diktatórikus hatalom mindent elnyomó természetét ábrázolja.

November 15-én, pénteken 19.00 órakor a színház Nagytermében neves magyarországi előadók először mutatják be Erdélyben Weöres Sándor 100. születésnapja tiszteletére létrehozott A teljesség felé című produkciójukat, amelynek zenéjét Gryllus Dániel írta a nyolcvanas évek elején.  Az előadásban fellép: Both Miklós, Ferenczi György, Palya Bea, Sebestyén Márta, Sebő Ferenc, Szalóki Ági és Szirtes Edina Mókus. 

November 16-án, szombaton 10.00 órakor ugyancsak a színház nagyszínpadán a Kossuth-díjas Kaláka együttes is fellép a 19. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár keretében. A Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs alkotta együttes erdélyi magyar költők verseit adja elő.

 

TARELKIN HALALA foto 03 Boda L Gergely
Lengyelországi vendégjátékon vesz részt

A Marosvásárhelyen vendégül látott katowice-i Yvonne, burgundi hercegnő című előadás létrehozásának gondolata a Tadeusz Bradecki lengyel rendező által vezetett Gombrowicz-alkotóműhely alkalmával született meg 2008-ban, Kolozsváron. Keresztes Attila rendezését 2010-ben mutatták be a katowice-i Teatr Śląskiban, 2011-ben Lengyelországban a rendező megkapta a Złota Maska (Arany Maszk) díjat az év legjobb rendezéséért.

Azóta az előadás a budapesti Nemzeti Színházban is vendégszerepelt, a lengyelországi Radomban megszervezett Nemzetközi Gombrowicz Fesztiválon pedig alakításdíjban részesült a főszerepet játszó Agnieszka Radzikowska és a Kamarást megformáló Jerzy Głybin.

„Keresztes Attilát nem érdeklik a burgundi kulisszák és a királyosdi kulisszái mögött meghúzódó családi titkok, bűnök, szenvedélyek. Józan, illúziótlan szemmel nézi Gombrowicz parodisztikus Shakespeare-játszmáját, akár egy Brecht-tanítvány, nem akarja, hogy a műben bevallva-bevallatlanul ott sűrűsödő emóciók megérintsék. (…)

A két részben játszott darab mindkét nyitó képében ott egy értelmetlen szavakat suttogó (női) démon. Ez a figura nem az író szülötte, aki irtózott minden metafizikától, hanem a rendezőé, mégsem hat didaktikusan. Talán épp azért nem, mert Keresztes nem nyúl a szöveghez, nem rövidít, nem von össze, s az általában problematikusnak elkönyvelt szövegrészeket, képeket nemegyszer virtuóz könnyedséggel oldja meg” – írja a budapesti vendégjátékról a Színház című folyóiratban Pályi András színikritikus.


A lengyel nyelvű előadás magyar nyelvű felirattal tekinthető meg!
Az előadásra érvényes a Bernády György mecénás, valamint a Kemény János bemutató bérlet.
Jegyeket a www.biletmaster.ro honlapon, a Kultúrpalota jegyirodájában (keddtől péntekig 12.00-től 17.30-ig, tel.: 0372 758 230), illetve a színházi jegypénztárban (keddtől péntekig 12.00-től 15.00 óráig) lehet váltani.

 

 

süti beállítások módosítása