Több tízezren nézték az Erkel Színház megnyitóját

Több tízezer televíziónéző látta a Dunán az Erkel Színház november 7-i nyitóestjét. A felújított Erkel Színházat Erkel Ferenc születésnapján, a magyar opera napján nyitották meg. Az eseményhez kapcsolódó négynapos ünnepi Erkel-Feszt teljes látogatószáma meghaladta a hatezret - közölte a Magyar Állami Operaház sajtófőnöke, Várkonyi Judit.

A közlemény szerint a november 5-i operafőpróbára is több száz érdeklődő érkezett, a november 7-i ingyenes programokra túljelentkezés volt, az Erkel Ferencről szóló új dráma rádiófelvételén a 335 négyzetméteres büfében kialakított százfős nézőteret bővíteni kellett, a szabadtéri koncertet pedig saját közönsége mellett a gálaestre érkező vendégek teljes egészében vagy részleteiben megtekintették.

 

Auditorium

 

A színházat a felújítás végeztével hivatalosan az Erkel-Feszt nyitotta meg - az eseménysorozat a magyar opera napján felolvasószínházzal, könyvbemutatóval, kiállítással, retrospektív kiadvánnyal, szabadtéri koncerttel, M. Tóth Géza operatörténeti filmjének bemutatójával és nyitógálával indult.

 

Az Erkel Színház újranyitásának másnapján Ákos Karcolatok című koncertje hangzott el, majd 9-én a Mario és a varázsló, illetve A kékszakállú herceg vára premierje zajlott. Záróeseményként az Árnyalatok táncest került színpadra.

 

A hivatalos átadásig két alkalommal zajlott próbaüzem: a tavaszi hónapok ideiglenes játszásának 72 előadását 104 ezer fizető néző látta, az OperaKaland Hunyadi-előadásain pedig 29 ezer diák vett részt. A második próbaüzem októberi OperaKaland-sorozatát 122 város 300 középiskolájának 25 ezer tanulója látta, a Háry-program most performansz-pályázattal folytatódik.

 

Szabadteri koncert

 

Az Erkel Színház repertoárján novembertől a legnépszerűbb nagyoperák váltják egymást: e hónapban a Rigolettót és a Carment újra az Erkelben láthatja a közönség. November 29-én azonban unikális sorozattal kezdődik meg a vidéki, illetve határon túli színházak vendégjátéka. Elsőként a Kolozsvári Magyar Opera érkezik három ritkán játszott Verdi-operával. A 200 éve született szerző Schiller-drámák alapján íródott művei: a Giovanna d'Arco, A haramiák és a Luisa Miller kerül színre, a sorozat művészeti vezetője és karmestere Selmeczi György. A színpadkép egységes vizuális világát Csíki Csaba 15 absztrakt körplasztikája teremti meg. A fiatal erdélyi rendező, Zakariás Zalán viszi színre a Giovanna d'Arcót, Göttinger Pál A haramiákat, Szőcs Artur pedig a Luisa Millert.

 

Homlokzat

 

Az operaelőadások sorát a pénteki Wagner200 hangverseny színesíti, a Wagner-év eseményeinek lezárásaként. Az ErkelSzínházban az Opera stratégiai partnere, az MTVA együttese, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara játszik, a neves karmester Stefan Soltész vezényletével. Az est szólistái: Németh Judit és Kovácsházi István.

 

 

süti beállítások módosítása