A nagy füzet útja - Washingtonban is siker Molnár Piroska alakítása

Teltházas előadáson, tapsoló közönség előtt vetíttették le vasárnap az Amerikai Filmintézet (AFI) washingtoni filmszínházában Szász János A nagy füzet című filmjét, amelyet a Magyarország az idegen nyelvű alkotások kategóriájában Oscar-díjra jelölt.

grand

Fotók: Rétházi György

 

"Láttam, hogy a film érzelmileg nagyon erősen vonzza a nézőket" - fogalmazott Szász János az MTI-nek a film észak-amerikai fogadtatásával kapcsolatban. Elmondta, hogy A nagy füzet az ő jelenlétében először Torontóban mérette meg magát az észak-amerikai közönség előtt, majd kitért arra, hogy az alkotást bemutatták a múlt heti, 13. Los Angeles-i Magyar Filmfesztiválon is, ahol a közönség soraiban szép számmal voltak magyar származású nézők. 

"Azt gondolom, hogy nem kell ahhoz magyarnak lenni, hogy megértsd ezt a filmet" - válaszolta Szász János a kérdésre, hogy mit nyújthat egy 20. századi közép-európai háborús történet a 21. századi amerikai közönségnek. "Sao Paulóban például odajött hozzám egy indián nő, aki azt mondta, hogy ezt a filmet a favellákban (a brazil nagyvárosi nyomornegyedekben) kellene lejátszani szegény, elhagyatott gyerekeknek, mert ez róluk szól. Pedig ott nincs háborús helyzet. Mélyen hiszek abban, hogy ez a munka univerzálisan szólal meg" - mondta a rendező.

 

grand2

 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Los Angeles-i fesztivál egybeesett azzal az időszakkal, amikor az amerikai filmakadémia tagjai megtekintik az Oscarra jelölt idegen nyelvű filmeket. Mint mondta, egy alkotás további sorsa többek közt attól is függ, hogy közülük hánynak van módja azt megnézni.

 

A washingtoni bemutatón a közönség lelkes tetszésnyilvánítással fogadta Molnár Piroskát, aki az ikerfiúk nagyanyját alakítja a filmben. Alakításáért a chicagói filmfesztivál nemzetközi zsűrije oklevéllel jutalmazta.


A színésznő az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy az óceán túlpartján ugyanúgy emberek élnek, a film pedig emberi sorsokról szól, így az felfogható függetlenül attól, hogy kinek hol van a lakóhelye és hogy valaki átélt-e háborút vagy sem.

 

grand3


Szász János filmje júliusban elnyerte a Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíját, a Kristály Glóbuszt. Azóta több nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, Haifában elismerő oklevelet kapott, bemutatták az ausztráliai Adelaide-ben és a dél-koreai Puszani Nemzetközi Filmfesztiválon. Az AFI-ban tartott vetítés társszervezője a washingtoni magyar nagykövetség volt.

 

Forrás: MTI, Színház.hu

süti beállítások módosítása