Radnóti-díjasok tesznek felajánlást a költő szobráért

Közleményt adott ki az abdai Radnóti szoborral és a miskolci könyvégetéssel kapcsolatban a Magyar Versmondók Egyesülete.

A Magyar Versmondók Egyesületének közleménye:
 
Autóval darabokra törték Győr határában, Abdán a Radnóti-szobrot, amelyet a költő halálának helyszínéhez közel állítottak föl 1980-ban. Melocco Miklós alkotásának helyreállítására a Magyar Versmondók Egyesületénekvezetői, Kiss László rendező és Lutter Imre előadóművész, médiaszakember, Radnóti-díjas művészek magánemberként 50 ezer forintot ajánlanak fel a vészkorszak által elpusztított nagyszerű költő szobrának helyreállítására (avagy, ha a bűnös, vagy a biztosító a helyreállítást kénytelen fedezi, abban az esetben a szobor újraavatásának költségeire). Kara Ákos, a megyei közgyűlés alelnöke, országgyűlési képviselő felajánlását is megköszönve, kérjük Radnóti tisztelőit, a költészetkedvelő embereket, ha lehetőségük engedi, csatlakozzanak a Magyar Versmondók Egyesületének kezdeményezéséhez. A felhívás megtalálható a vers.hu oldalon, az adakozók szándékukat e-mailben az alábbi címen is jelezhetik: magyarversmondok@gmail.com.

 

versmondok
A Magyar Versmondók Egyesületének tagsága, a Radnóti költészetét szerető versmondók széles tábora, a Radnóti-díjas versmondók, előadóművészek, a költészetet népszerűsítő szakemberek, rendezők nevében mélységes aggodalmunknak adunk hangot, amennyiben a rongálás szándékos volt, hogy megtörténhetett az a gyalázat, hogy kettétörték annak a nagyszerű költőnek a szobrát, akit a nácik meggyilkoltak.

A Magyar Versmondók Egyesülete mélységesen elítéli azokat a szélsőségeseket is, akik november 9-én (az 1938-as gyilkos tombolás, a Kristályéjszaka évfordulóján) Miskolcon Radnóti Miklós kötetét elégették. Tettük aljas, ostoba, műveletlen, gyalázatos és embertelen.

Bízunk benne, hogy a vétkesek mindkét esetben mihamarabb előkerülnek, és a rendőrség gyors és alapos nyomozás után megteszi a szükséges lépéseket a felelősségre vonásukra, és a hasonló esetek megelőzésére.


Budapest, 2013. november 18., a Magyar Versmondók Egyesületének elnöksége

süti beállítások módosítása