60 színész lép fel Miklós Tibor emlékére az Operettben

Több, mint 50 magyar énekes, színész, és közéleti személyiség fogott össze, hogy november 25-én jótékonysági gálaesten állítson emléket a Légy jó mindhalálig, az Anna Karenina, a Sztárcsinálók, az Utazás, vagy az Operettszínházban a mai napig látható Abigél és Menyasszonytánc szerzőjének, a Miss Saigon fordítójának, Miklós Tibornak, aki szeptemberben, 66 éves korában távozott közülünk.

A jótékonysági gálaesten Miklós Tibor művei felidézésével emlékeznek az író-műfordító-dalszövegíró-rendezőre, a magyar musicaljátszás egyik legfontosabb alakjára, a Rock Színház alapító-művészeti vezetőjére, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete (MZE) elnökségi tagjára.
miklost
Miklós Tibor, a magyar rockopera atyja

1971 a rocktörténet emlékezetes éve volt. Október 12-én mutatták be – New Yorkban, a Mark Hellinger Színházban – Andrew Lloyd Webber és Tim Rice művét; a Jézus Krisztus szupersztárt. Sokan a zenés színház történek egyik mérföldköveként tartják nyilván ezt a napot. A mű híre, hanganyaga viszonylag gyorsan eljutott Magyarországra. A fordítást - sok más előkészítő munka mellett - Miklós Tibor készítette és 1972-ben a zenekara köré szervezett társulattal, oratórikus előadásban vitte színre a Jézus Krisztus Szupersztár című rockoperát mellyel a műfaj először jelent meg Magyarországon.

1979 nyarán kezdte el egy új zenés teátrum megszervezését. A Rock Színház 1980-as bemutatkozása, az Evita színrevitele, majd egy évvel később az első magyar rockopera, a Sztárcsinálók megírása és bemutatása "honosította" a műfajt, és új fejezetet nyitott a musical magyarországi történetében.

 A Rock Színház három évtizeden keresztül a zenés darabok első számú műhelye volt Magyarországon. Működésük legnagyobb eredménye, hogy - 14 világsiker bemutatása mellett - húsz új magyar musicalt, illetve rockoperát vittek színre.

 

758px-Rock Színház hanghordozói

Lemezek a Rock Színházból

 

Miklós Tibor 1999-től a Ferencvárosi Nyári Játékok Kht. és a Piccolo Színház ügyvezető igazgatójaként is dolgozott. A Sakk Matt, a Korong, majd a Generál együttes, Cserháti Zsuzsa, Vikidál Gyula, Homonyik Sándor, Nagy Anikó, Szűcs Judith és a Crystal szövegírója volt. Több meghatározó sláger - Különös szilveszter; Boldogság gyere haza; Zenegép; Álmodj királylány; Egy elfelejtett dal; Mit tegyek, hogy érezd; Új élet kezdődött Veled... - szerzője.

Munkásságát Huszka Jenő-díjjal, Artisjus Életmű-díjjal, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével és Nádasdy Kálmán díjjal is elismerték. Hirtelen halála óriási veszteség mind a szakma, mind pedig a közönség számára. A tiszteletére rendezett emlékgála közreműködői és alkotói lemondanak honoráriumukról és azt teljes összegben Miklós Tibor családjának ajánlják fel.

 mt2ver 4676

Miss Saigon

A gálaestről:


Somogyi Szilárd állítja színre a november 25-i gálát. Az Operettszínház rendezőjét különleges kapcsolat fűzte a dalszövegíróhoz:
"Miklós Tibi nagyban hozzájárult a magyar musical-játszás létezéséhez, fejlődéséhez. Szükség van az ilyen megszállott emberekre, mint amilyen ő volt. Akik az életüket teszik fel egy műfaj épülésére. Emiatt is szívügyem a gála és nem utolsósorban az Abigél című előadásunk miatt. Másfél éven keresztül írtuk Kocsák Tiborral és Miklós Tiborral ezt a musicalt, Szabó Magda regénye alapján. Olyan csapatmunka volt, amely nagyban hozzájárult az Abigél azóta is tartó töretlen sikeréhez. Az együtt-dolgozás mindig mély emberi kapcsolatokat hoz létre. Az ő színházi- és dramaturgiai érzéke sok-sok nehézségen segített át minket az Abigél írása közben. Ő volt az, aki bármilyen problémát egyetlen huszárvágással képes volt megoldani bármikor. Rengeteget tanultam tőle." - mesélte a rendező.


mt1scs 2022Abigél


A gála résztvevői: Balogh-Bodor Attila, Barát Attila, Bardóczy Attila, Bíró Eszter, Bori Réka, Czigány Judit, Csengeri Attila, Csengeri Ottília, Csonka András, Csuha Lajos, Dobos László, Dolhai Attila, Egyházi Géza, Feke Pál, Felföldi Anikó, Forgács Péter, Földes Tamás, Für Anikó, Gömöri András Máté, Haffner Anikó, Homonnay Zsolt, Jantyik Csaba, Janza Kata, Kékkovács Mara, Kerényi Miklós Máté, Kovács Zsuzsa, Kováts Kriszta, Lukács Anita, Mahó Andrea, Makrai Pál, Mészáros Árpád Zsolt, Miklós Eponin, Muri Enikő, Nádasi Veronika, Naszvagyi Tamás, Nyári Szilvia, Polyák Lilla, Puskás Péter, Sasvári Sándor, Serbán Attila, Sz. Nagy Ildikó, Szabó P. Szilveszter, Szendy Szilvi, Szolnoki Tibor, Szomor György, Tóth Gabi, Tóth Vera, Ullmann Zsuzsa, Vágó Bernadett, Vágó Zsuzsa, Vikidál Gyula, Zentai András.

 

Forrás: Operettszínház, Színház.hu

süti beállítások módosítása