Mégis várja a Burgtheater Vidnyánszkyt - Matthias Hartmann válaszolt

Nincs messiástudata - állítja a bécsi Burgtheater igazgatója, Matthias Hartmann, aki nemrég a "kétszínű magyar kultúrpolitikáról" nyilatkozott. A Népszabadság Balog Zoltán miniszter úrnak címzett februári nyílt leveléről is kérdezte, és arról is, miért utasította el Vidnyánszky Attila meghívását. Lapszemle.

A Népszabadság interjújából:


"Mit gondol, attól a pillanattól kezdve, hogy egy kormány csak úgy betölthet posztokat, mint ahogy az önök kormánya most pozícióba hozhatta Vidnyánszky Attilát, mekkora súllyal esnek ott latba a színházszakmai szempontok? Alföldi nagyon furcsa dolgot mesélt nekem, amikor előadott a konferenciánkon Bécsben. Pont, mint a fal leomlása előtt az NDK teátrumaiban, az ő színháza is csordultig volt folyton. Az emberek ugyanis keresik azokat a helyeket, ahol szabadon lehet megnyilvánulni és kapcsolatba kerülni a színpaddal. Érdekes, Vidnyánszky Nemzetije nincs tele. Vagy ott van ez a szélsőjobboldali Újszínház. Úgy tűnik, az embereket az sem érdekli már túlzottan" - fogalmazott az interjúban Hartmann, akit arról is kérdeztek, mi történt a Balog Zoltánnal való júniusi budapesti találkozóján.

 

Matthias Hartmann
"Én úgy éreztem, van esélyem, hogy tegyek valamit Magyarországért. Nem fűt semmiféle messiástudat, nagyon jól elvagyok a saját dolgaimmal, higgye el. De az is igaz, hogy olyan ember vagyok, aki megáll, ha lát valamit. És láttam, hogy Magyarországon a politika megpróbálja befolyásolni a színházat, viszszafogni a szellemi impulzusokat és csírájában elfojtani a kritikát. Megpróbáltam elmagyarázni Balog úrnak, mennyire fontos, hogy működhessen a kritika. A színháznak muszáj néha zavarognia. Demokratikus kormányok pedig hagyják, hogy a művészek időnként zavarják őket. (…) Bár Balog úr igen kellemes ember, és nagyon barátságosan el lehet vele beszélgetni, a száraz tényekre, amik engem érdekeltek, csak olyan válaszokat kaptam tőle, amelyeknek utána kellett néznem, a beszélgetésünk alatt nem tisztázhattam vele. (…) Arról mesélt, hogy amióta ő a miniszter, mennyivel több pénzt kapnak a függetlenek. Ott ültünk egy beszélgetés közepén, amelyben kijelentés állt kijelentéssel szemben" - számolt be Hartmann.

 

"Szerinte én azt állítottam, hogy az Újszínház a legmagasabb állami támogatáshoz jutó magyarországi színház. Ő még ott, ugyanabban az interjúban meg is cáfolja ezt. Természetesen soha nem állítottam ilyet. De ez egy régi trükk: nem létező kijelentéseket cáfolni. Aztán azt is mondja ebben az interjúban Balog úr, hogy Vidnyánszky Attila a nyári budapesti találkozónkon "számos megkérdőjelezhetetlen adatot tárt elém", amelyek bizonyítják, hogy szó sincs a magyar független színházi szcéna állam általi kivéreztetéséről. A tény ehhez képest az, hogy én kértem Vidnyánszky Attilától ilyen adatokat. Ő pedig megígérte, hogy megszerzi és elküldi, de természetesen sosem kaptuk meg őket" - tette hozzá az igazgató, aki elárulta, végig az volt az érzése Budapesten, hogy a kormányközeli média eszközként akarja felhasználni a szavait.

"Balog úrnak már egyszer lehetőséget adtam arra, hogy fair módon válaszoljon bizonyos kérdésekre. Most megpróbálom még egyszer. De meg kell mondanom neki: "ezúttal nem nálad találkozunk, mert ha nálad találkozunk, megint a számba adod majd a szavakat. Éppen ezért most majd te jössz hozzám Bécsbe, és akkor újra beszélhetünk, a széles nyilvánosság előtt." A Magyarország-tematikájú színházi fesztiválunkat a jövő év elején rendezzük. Erre meghívtuk őt, Vidnyánszky Attilát, a Krétakört, Pintér Bélát és Bodó Viktort is. Lesz olyan fórum is, ahol végre a lényegről beszélünk majd: a demokrácia és a színházokokozati viszonyáról. Csak radikalizálódó kormányok tesznek olyat - tolódjanak mértéktelenül jobb- vagy baloldalra -, hogy elfojtják a társadalomban a kritikai gondolkodást. A színháznak épp az a feladata, hogy ezt inspirálja. A radikalizálódó kormányok azonban mással vannak elfoglalva: a haza pátoszát dédelgetik. Mernünk kell komplikáltan gondolkodni. Még akkor is, ha mindannyian tudjuk, hogy az ideologizálás könnyebb, ráadásul rengeteg energiát generál" - fejtette ki a Burgtheater igazgatója.

A teljes interjút a Népszabadságban olvashatják.


süti beállítások módosítása