A virágnak megtiltani... - Egy kamaszelőadás és a szexualitás

Villáminterjú Meszlényi-Bodnár Zoltánnal, a Nyitott Kör Színházi Nevelési Társulat vezetőjével.

Az Osonó Színházműhely meghívására, a budapesti Nyitott Kör Színházi Nevelési Társulat, a Fazakas Misi és Mucha Oszkár által rendezett A virágnak megtiltani... című előadást, a nyolcadik osztályos fiatalok számára 9 alkalommal mutatta be Sepsiszentgyörgyön. A turné végén a társulat vezetője, Meszlényi-Bodnár Zoltán adott rövid interjút.

 

MBZ

 

 

A HúszÉvesAzOsonó programsorozat keretén belül, egy hétig játszottatok Sepsiszentgyörgyön. A projekt végén, hogyan tekintesz vissza ezekre a napokra?

Meszlényi-Bodnár Zoltán: Nekünk mindig nagy öröm Sepsiszentgyörgyre jönni. Mondhatom azt is, hogy visszajöttünk, hiszen az elmúlt évben is ellátogattunk ide két előadással, bár akkor a kilenc-tízedik osztályos fiatalok voltak a célközönségünk. Most, hogy a 14 éves diákokkal találkoztunk, ez egy teljesen más dimenziót, másfajta nézőpontot tárt fel számunkra. A mi fejünkben is él egy kép arról, hogy milyen Székelyföld közepén élni, milyen a kulturális háttér, milyen a társadalmi közeg, de amikor közvetlenül találkozunk a diákokkal az az igazi tapasztalás.

 

Image2
Milyen tapasztalataitok voltak?

M.B.Z: Sokat tanultunk. Például új kifejezéseket, új szavakat, amelyeket mi talán soha nem is használtunk, vagy amelyeket már nem használunk, és ez ilyenkor mindig elgondolkodtat bennünket arról, hogy merre fele tart a mi gondolkodásunk, a mi nyelvezetünk. Sokat tanultunk arról is, hogy milyen itt a közösség megtartó ereje.

 

 MG 8044

Az előadás és a hozzátartozó drámapedagógiai foglalkozás a fiatalkori szexualitás témáját boncolja. Hogyan fogadták ezt az itteni kamaszok? 

M.B.Z: Bár a darab témája a szerelem, a partnerkapcsolat, a szexualitás, a foglalkozások során mégis kialakul a gyerekekkel egy őszinte párbeszéd. Egyébként az előadás ötletét az adta, hogy olvastunk egy kutatást, miszerint a 13 évesek 30 százaléka már túl van az első szexuális kapcsolatán. Nekünk most úgy tűnik, ez a felmérés csak egy átlagot mutat. Sepsiszentgyörgyön például azzal találkoztunk, hogy a szüzesség megtartása lényeges, főként a lányok számára. Persze a médiából és az internetről érkező hatások miatt, ilyen vagy olyan módon már mindenki korán kapcsolatba kerül a nemiséggel, egy nyolcadikos sepsiszentgyörgyi már azon is elgondolkodik, hogy milyen lesz az első szerelmi, illetve szexuális élménye. Tehát a gondolatok szintjén ez szinte mindenkit foglalkoztat, és vannak, akik már a szavak szintjén is képesek erről fogalmazni, de akadnak olyanok is, akiknek a szexualitás még tabu-téma. 

 

 MG 8133


E.A: Mi a célja egy ilyen színházi előadást is magába foglaló drámapedagógiai foglalkozásnak?

M.B.Z: A célunk nem a szexuális felvilágosítás, hanem az, hogy felhívjuk a figyelmet arra, milyen fontos a személyesség a partnerkapcsolatokban, mert nélküle nem tud működni egy szerelem. Szeretnénk, ha senkinek nem kellenne azzal szembesülnie 20-21 évesen, hogy neki a szex csak egy tornamutatvány, trófeagyűjtögető hobbi. Jó volt azt megtapasztalni, hogy a diákok is ezt szeretnék. Egy-egy beszélgetés talán kulcsokat adhat bizonyos helyzetek megoldásához....

 

Szerző: Erdély András

Színház.hu

 

 

süti beállítások módosítása