Britten és Strauss ünnepe az Operaházban

Benjamin Britten születésének 100. évfordulóján "felfedező" estével kedveskedik közönségének és tiszteleg a brit szerző előtt az Opera. 

November 22-én a ház történetében először tűzik műsorra Lukrécia meggyalázása című operáját, félig szcenírozott előadásban. A közelgő Strauss-év előlegzéseként pedig négy év után újra látható a Salome – ezúttal a világhírű dirigens, Pinchas Steinberg vezényletével.

 

Az Operaház ajánlója:


Az angolok számára különös jelentőségű, hogy Henry Purcell után 250 évvel ismét nagy zeneszerzőt adhattak a világnak. Az 1913. november 22-én született Benjamin Britten különösen operaszerzőként alkotott maradandót, ezért is érzi fontosnak az Opera, hogy megemlékezzen róla. A korábbi években több darabja is színre került (Albert Herring, A kis kéményseprő, Peter Grimes, A csavar fordul egyet), most pedig egy olyan művet tűznek műsorra, amely eddig még soha nem szerepelt az Operaház repertoárján.

 

Benjamin-Britten

Benjamin Britten (fotó: Erich Auerbach)

 

A minden szempontból kuriózumnak számító darab méltó tisztelgés a szerző előtt, akinek 100. születési évfordulójáról emlékezik meg a zenei világ. Az előadást, melynek középpontjában az asszonyi hűség áll, Csányi János állítja színpadra. A cselekmény kerete ezúttal „a történetek könyvtára”, benne Lukrécia történetének könyve – ebből lép elő minden szereplő a megidézés szertartása által. A Lukrécia meggyalázása költői mű, ugyanakkor modern opera míves zenével.

 

Előadói: Cser Krisztián, Wierdl Eszter, Simon Krisztina, Rezsnyák Róbert, Balatoni Éva, Jakab Ildikó, Csiki Gábor, Gradsach Zoltán, dirigense Hámori Máté. A különleges színrevitel idén csak a szerző születésének évfordulóján látható, a művet a jövő évadtól kamararepertoárjára veszi a Magyar Állami Operaház.

 

britten

 

 

Salome

 

November 28-án, december 1-jén és 3-án a nemzetközi hangverseny- és operaélet ismert karmester-egyénisége, Pinchas Steinberg először dirigál operát a budapesti Operában. A hazánkban eddig csak hangversenyeket vezénylő művész keze alatt szólal meg R. Strauss Salome című darabja, amelyet utoljára 2009-ben láthatott a dalszínház közönsége.

 

salome

Salome (fotó: Éder Vera, opera.hu)

 

Szikora János rendezése Csikós Attila gigantikus, látványos díszletében játszódik, ezúttal két nemzetközi hírű vendégművésszel. Heródes szerepében Gerhard Siegel lép színpadra – a Nürnbergi Opera állandó szólistája vendégszerepelt már többek közt Tokióban, Pekingben, Bayreuthban, Párizsban és New Yorkban. Jochanaan szerepét Johannes von Duisburg énekli. A széles opera- és koncertrepertoárral rendelkező, drezdai születésű basszbariton többek között a barcelonai Liceu állandó vendége, és rendszeresen fellép Németország, Olaszország, Kelet-Európa és Oroszország szinte összes jelentős operaházában.

 

Az Operaház előadásában a címszerepet Rálik Szilvia, Heródiást Wiedemann Bernadett alakítja.

 

Forrás: Operaház

 

süti beállítások módosítása