Szőcs Géza: "Nem kétpólusú rendszerben gondolkodom"

Szőcs Géza, egykori kulturális államtitkárt kérdezte a Heti Válasz. A költő, politikus szerint a kultúra eddig inkább csak az átalakítás terheit érezte, annak felvirágoztató ereje a következő ciklus feladata lesz. Lapszemle.

 

A Heti Válasz cikkéből:

 

„Elavult struktúrákat, beágyazottságokat, szokásjogokat írt felül a kormányzás három éve. Modernizálta kulturális értékeink megszületésének és elosztásának rendszerét. De a kultúra eddig inkább csak az átalakítás terheit érezte, inspiráló, felszabadító, felvirágoztató erejét még nem: ez a következő ciklus feladata lesz” – mondta az interjúban Szőcs Géza.

 

Hozzátette: államtitkárként nem kétpólusú rendszerben gondolkodott, nem az állt a szándékában, hogy egy másik pólust építsenek, hanem az, hogy a pólusokat megszüntessék.

 

Szocs Geza

Fotó: Kállai Márton


Szőcs Gézát arról is kérdezte a Heti Válasz, miért mondta azt a kormányváltás idején, hogy Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház akkori igazgatója maradjon a helyén. „Az volt a kérdés, hogy menjen-e 24 órán belül vagy sem, s én azt mondtam, hogy ne, ez nem a kultúrkampf kormánya. De hogy mennyit változik a világ: a Fidesz 'terrorisztikus' három éve alatt eljutottunk oda, hogy már nem az volt a kérdés, hogy 24 órán belül eltávolítják-e Alföldit, hanem hogy ha lejárt a mandátuma, és nem ő kapja meg újra, akkor ez merénylet, botrány, amely az országra rettenetes árnyékot vet. Ügyes” - fogalmazott az egykori államtitkár.

A cikk szerint Szőcs Géza úgy véli, Alföldi elsősorban külföldi trendeket akart importálni, az új igazgató, Vidnyánszky Attila pedig olyan értékek alapján kívánja működtetni a színházat, amelyek inkább honi hagyományokra épülnek, de kevésbé ismertek, vagy ha ismertek is, újrafogalmazásuk olyan üzeneteket képes felmutatni, amelyek a nemzeti érzület hordozói, erősítői, katalizálói.

 

A Vidnyánszky-éra első bemutatójáról, a Vitéz lélekről Szőcs elmondta: szerinte egy lehetetlen, nem mai színpadra való szöveget volt képes a rendező úgy "megemelni", hogy katarzisközeli eredmény született. „Ezzel együtt ez valószínűleg nem egy sikerszéria nyitánya, de meggyőződésem, hogy nagyszerű színházi pillanatok következnek a Nemzetiben” - tette hozzá.

 

A teljes interjú a Heti Válasz nyomtatott számában olvasható.

 

süti beállítások módosítása