Esterházy Péter a kolozsvári színházban lesz vendég

November 26-án, kedden este 8 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermében Esterházy Péter: Én vagyok a Te című darabjának felolvasószínházi bemutatójára kerül sor.

A felolvasószínházi előadást Visky András rendezi Csutak Réka, Orbán Attila, Györgyjakab Enikő, Buzási András, Kántor Melinda, Imre Éva, Sigmond Rita, Marosán Csaba és Vatány Zsolt színművészek közreműködésével.

 

esterhazy-peter
Esterházy Péter darabját a budapesti Nemzeti Színház Tízparancsolat-pályázatára írta. Visky András a felolvasószínházi színrevitel kapcsán így vélekedik Esterházy drámájáról: „Lehetséges-e Az ember tragédiáját revüként eljátszani? – mintha leginkább ez a kérdés izgatta volna Esterházy Pétert, amikor az Én vagyok a Te című darabját megírta. A darab a nyelv  lehetőségeit vizsgálja, azt tudniillik, hogy vajon miként mutatkozhat meg emberi mivoltunk leglényege, az ami közös mindannyiunkban, és ami mélységesen összefügg a testünkről való tudással. Hogyan tudnánk különbséget tenni a nyílt és őszinte beszéd meg a vulgáris és útszéli között? Vajon miként beszélhetnénk a saját történelmünkről úgy, hogy magunkat ne folyton áldozatnak, egy ellenünk szőtt összeesküvés mindenkori veszteseinek tekintsük?

 

Esterházy Péter éles humorú darabján nem lehet nem nevetni és nem lehet nevetni, mindegyre önmagunkra kell gondolnunk, önmagunkon kell elgondolkoznunk, mialatt ezt a frenetikus nyelv-koncertet hallgatjuk.  Esterházy partitúrája egyedi színházi kísérlet: egészen másként kell a szöveghez viszonyulnunk, mint ahogyan a történő színházban megszoktuk. Mi magunk az oratóriumhoz közelítettük, megérintve csak a zeneiként felfogott szövegben rejlő végtelen lehetőségeket.”

A felolvasást követően Esterházy Péterrel Visky András beszélget írásról, színházról, otthonról és történelemről, különös tekintettel legfrissebb Egyszerű történet vessző száz oldal (a kardozós változat) című regényéről, amelyet az Ünnepi Könyvhéten mutatták be.

Az est megvalósulását a Szépírók Társasága támogatta.

süti beállítások módosítása