"Mindkét oldal meg van fertőzve" - Nagy József válaszolt

Nagy József táncos-koreográfussal, a Trafó igazgatójával készített interjút a Táncélet.hu. Az igazgatót elsősorban a Trafó és a hazai független színházi szakma helyzetéről kérdezték. Lapszemle.

A Táncélet.hu cikkéből:

 

Az alkotót többek között arról a speciális helyzetről kérdezték, hogy bár a jelenlegi hatalom támogatásával került az igazgatói székbe, mégis alelnöke a Független Előadó-művészek Szövetségének, amely sok kérdésben szembehelyezkedik azzal, amit az említett hatalom képvisel.

"Nem láthattam előre, hogy milyen súlyos a helyzet a hazai szakmai közéletben. Az egész szakma túl van politizálva. Konstatálnom kellett, hogy mindkét oldal »meg van fertőzve«, minden szakmai kérdés egyben politikai kérdés, és a színházi szakma tagjai nem kollegát látnak egymásban, hanem vagy ellenséget, vagy harcostársat. Én ezt nem is tudom igazán feldolgozni. Nagyon nem erről kellene szóljon a helyzet, az enyém sem, és másé sem, hogy hatalmi előszobákban toporogva kelljen megküzdeni szakmai kérdésekért" - fogalmazott az igazgató.

 

nagyjozsef

 

Nagy József arról is beszélt, hogy hogyan kezdődött együttműködése az intézmény alapítójával és korábbi igazgatójával, Szabó Györggyel.

"Amikor mélyebben beleláttam itt a dolgokba, s megismertem a helyzetet a házon belül is, akkor kezdett el igazából egyértelművé válni számomra, hogy amit Gyuri csinált, az úgy volt rendben szakmailag és struktúra szempontjából, ahogyan ma itt a dolgok egyáltalán rendben lehetnek. Találkoztunk, elkezdtünk beszélgetni, sok mindenről kérdeztem, átbeszéltünk dolgokat, és szép folyamatosan kiderült, hogy jól tudnánk együtt dolgozni is. Aztán óvatosan megkérdeztem, volna-e kedve folytatni, túl tudja-e tenni magát mindazon, amin átment. Első lépcsőben tanácsadói minőségben kapott szerződést, de ma már ő a ház menedzser-igazgatója, és meg vagyok győződve arról, hogy ez így helyes: ahhoz, hogy ez a ház betöltse azt a funkciót, amit itt ma be kell töltenie, az ő személye biztosítja a szellemi folytonosságot."

 

Az igazgató a Trafó jövőjével kapcsolatos aggodalmainak is hangot adott: "Összetett a helyzet. Hadd beszéljek a szakmai oldalról, mert igazából ez az én felelősségem. Azt pedig a színpad felől közelítem meg, és nem a politika felől. Járok próbákat nézni, próbálom egyre jobban megismerni a hazai független színházi területet. Az alkotói szabadsághoz szoktam hozzá, ebben nőttem fel, mindig is ez volt a közegem, most is így dolgozom, és ezt pártolom vezetőként is. Összegyűjtöttem független előadókból egy kollektívát, amely a Trafó 15 éves buliján már be is mutatkozott, és fontos lenne, hogy ez így tovább mehessen, legyen utóélete, de ehhez pénz is kellene. Ami eddig a projektemből megvalósult, azt a saját zsebemből finanszíroztam, és a továbbiakban ez biztos, hogy nem fog menni."

 

"A valódi értékek kiválasztódásához sokkal jobb körülményekre lenne szükség: profi színvonalú infrastruktúrákra, támogatásra" - tette hozzá.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása