17 éve fair lady - Auksz Éva válaszolt

17 éve alakítja Eliza szerepét a Magyar Színház My fair lady-előadásában Auksz Éva. Az előadást nemrég játszották 350. alkalommal. Ennek kapcsán kérdezte a színésznőt a Színház.net. Lapszemle.

A Színház.net cikkéből:

 

Az interjúban többek között arról kérdezték a színésznőt, mennyiben jelent neki mást az előadás, mint kezdetben. "Egy biztos: amikor az első kisfiamat megszültem és visszajöttem a színházba, a My Fair Lady felújító próbái alatt azt éreztem, hogy ez az Auksz Éva már nem az az Auksz Éva. Az anyaság olyan komoly változást hozott a szívemben és a lelkemben, amitől más dimenzióba került az életem, és megváltozott az is, ahogyan erről a szerepről gondolkozom" - mesélte Auksz Éva.

 

auksz éva

Fotó: Dóka Attila

 

Szóba került az is, hogy 17 év alatt az előadásban sok szereplő kicserélődött. "Egy partnerváltásban mindig benne van az elmúlás fájdalma, ugyanakkor egy új feladat izgalma is. Minden egyes beálló újat hozott ki belőlem. Amikor Bács Feri kilépett a századik előadás után, nagyon megijedtem, hiszen neki nagyon sokat köszönhetek. A színrelépésem után ugyanis szép lassan, előadásról előadásra dolgoztunk azon, hogyan oldjunk meg egy-egy jelenetet. Amikor Mihályi Győzővel játszottam, már nem csak magammal foglalkoztam, hanem észrevettem, hogy mástól kapom a végszót és az impulzust, elkezdtem színészként gondolkodni. Sinkovits Imre bácsi, Agárdy Gabi bácsi meghaltak. A tudat, hogy ők már nincsenek, fájó pontja az előadás történetének" - mondta Auksz Éva.

Mesteréről, egykori igazgatójáról, Iglódi Istvánról is beszélt. "Ő »talált ki« engem. Gyakorlatilag mindent tőle tanultam és vallom, hogy mindig ő lesz a mesterem. Pistával fantasztikus volt a kapcsolatunk, ha ő nincs, akkor én ma nem vagyok itt, és nem vagyok színésznő. Mindig bedobott a mélyvízbe, de akkor ez azt is jelentette, hogy »tessék kislányom, lehet úszni«, tehát megkaptam a lehetőségeket. Segítséget adott hozzá, de mindig sokat kellett dolgoznom ahhoz, hogy elfogadjon a közönség és az a közeg (az akkori Nemzeti Színház), ahova főiskolai és szakmai háttér nélkül kerültem be. Ha valamit megtanultam Pistától, akkor az a szakmai alázat. A Sweet Charity volt az első olyan próbafolyamatom, amelyen már nem volt jelen. A tudat, hogy már nincs olyan ember, aki kontrollál kintről, borzasztó rossz volt. Most már, ahogy az idő múlik, az ember kezd hozzászokni a gondolathoz, hogy egyedül marad a szakmában, mert elmennek a mentorok, a mesterek."

 

Az interjúban arról is szó esett, hogy Évának szerepkört kell váltania. "Az életkoromból adódóan sem vagyok már naiva. Mikor megszültem a második kisbabámat, mondtam, hogy nem biztos, hogy vissza szeretnék jönni a My Fair Ladybe, de nem engedték még, hogy visszaadjam, úgyhogy folytatom. Ha már tényleg azt érzem, hogy nincs helyem ebben a darabban, akkor egész egyszerűen felállok és elmegyek, de azért úgy látom, hogy ez még messze van. Most már azért a korosztályomnak megfelelő szerepek is megtalálnak, egy kétgyerekes családanya már nem Júlia. Ezen egyszerűen tovább kell lépni. Nem beszélve arról, hogy nincs szánalmasabb dolog annál, mint amikor valaki örök naiva marad. A hatvanéves naiva kínos kategória. Minden korosztálynak megvan a maga szépsége és szerepköre" - fogalmazott Auksz Éva.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

süti beállítások módosítása