Rudolf Péter: "Veszélyesek a címkék"

A szakmánk gyengesége, hogy idáig jutottunk. Helyezkedés, törleszkedés és a minden kurzusváltásnál aktivizálódó második vonal jellemzi az elmúlt éveket - mondja Rudolf Péter a Heti Válasznak adott interjújában. Lapszemle.

 

A Heti Válasz cikkéből:

 

Az Új Színház egykori művészeti vezetőjeként Alföldit is, Vidnyánszkyt is hívta rendezni Rudolf Péter, aki az elmúlt év kultúrpolitikai csatáiból kimaradt.Hogyan kellett volna részt vennem? Nyilatkoznom? Felvonulnom? Épp ez a hisztérikus körtánc taszít. Most is rossz közérzettel álltam kötélnek az interjúra. Ebben a helyzetben minden mondatnak nagyobb a súlya, mint lennie kellene. Mintha egy bírósági tárgyalás tanúja lennék, nem pedig egy beszélgetés résztvevője; de ha már megszólítottak, gyávaság lenne nem válaszolni" - nyilatkozta a színész- rendező, akit a színházigazgatói pályáztatásokról is kérdeztek.

 

Rudolf Péter elmondta, szerinte két évtizede úgy működik a mechanizmus, hogy összeül a megrendelő szájíze szerint összeállított kuratórium, és meghozza döntést, amely meglepő módon egybeesik a kiíró eredeti szándékával. „Nem helyes. Kamudemokrácia. Alföldi Robi is így lett igazgató, Jordán Tamás esetében augusztusban tudtam a végeredményt - ha jól emlékszem, novemberi határidővel zajlott a pályáztatás. Egyik ügy persze nem menti a másikat, de mire föl most ez az őrjöngés? Voníthatnánk évek óta" - vélekedik a színész-rendező.

 

Rudolf-Peter


A cikk szerint Rudolf Péter horrornak nevezi, hogy ebben az őrjöngésben oda-vissza tehetségtelennek titulálnak nyilvánvalóan értékes embereket. A Nemzeti igazgatóját javasló kuratóriumban maga is Vidnyánszkyra szavazott volna, de el tud képzelni olyan helyzetet, amikor Alföldire szavazna, ha szakmailag ezt diktálja a lelkiismerete.

 

Alföldinek a bécsi Burgtheaterben elmondott beszédére is reagált Rudolf Péter: "Robi tehette a dolgát, teheti most is, sőt, színházakat ajánlottak fel neki. Magyarországon nincs diktatúra, az ország nem fasizálódik. És persze nincs tele itt ragadt komcsikkal sem. Ezek veszélyes címkék. Attól azonban, hogy az ember visszautasítja ezeket az állításokat, kötelessége megvizsgálni, hogy a felelőtlen túlzások mögött mennyi a jogos kritika."

 

A teljes interjú a Heti Válasz nyomtatott számában olvasható.

 

süti beállítások módosítása