Sztrájk veszélyezteti a római opera premierjét

Szakszervezeti sztrájk miatt elmaradhat a római operaház szerdai idénynyitó előadása, Giuseppe Verdi Ernani című operájának bemutatója Riccardo Muti karmester vezényletével.


Nagy várakozás előzte meg a Riccardo Mutival és Verdi 1844-es operájával november 27-re meghirdetett premiert. Ha azonban az utolsó pillanatban nem történik valamilyen fordulat, a római közönség nem láthatja az Ernanit, sem a szerdai előadáson, sem a decemberre programozott hat ismétlésen. Az operaház már lemondta a szerdai premiert, de a jegyeket még nem fizették vissza az ezerötszáz nézőnek, hátha csoda történik - írták a római napilapok.

 

opera-di-roma


Ignazio Marino római főpolgármester botrányért kiáltott, de a Teatro Costanzi római operaszínház dolgozói szakszervezetei nem hajlandók felhagyni a sztrájkkal, amíg biztos garanciát nem kapnak arra, hogy a munkavállalók megkapják a novemberi és a decemberi fizetésüket, valamint tizenharmadik havi bérüket is.

 

Az összesen 492 személyt határozatlan időre szóló szerződéssel foglalkoztató színház működését Róma városa és Lazio tartomány finanszírozza, a szakszervezetek szerint azonban a pénz folyósításával már 2011 óta problémák vannak és az opera már ötmillió eurós hiányt halmozott fel. Az is felvetődött, hogy az anyagi gondokkal küzdő színházat kormánybiztosra bízzák, ezt azonban a kulturális tárca cáfolta.


Nem könnyít a helyzeten, hogy Catello De Martino, a római opera intendánsa december 3-án távozik a helyéről és utódja neve még nem ismert.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása