Születésnapot ünnepelt a Jurányi - Villáminterjú Kulcsár Viktóriával

2013. október 29-én ünnepelte 1. születésnapját a Jurányi. Ahogy a ház alkotói mondják: túl van már az öntudatlan állapoton: lát, figyel, gondolkodik és cselekszik.


A Jurányi szervezőcsapata az idei évadról:


Az idei évadban szeretnénk megvalósítani azt a művészeti profilt, azt a működési formát, amit igazából már a Ház megnyitásakor terveztünk, csak éppen energiák és idő hiányában még nem tudtuk teljes körűen megvalósítani. Továbbra is három vezérelvünk marad: Produkciós, Közösségi és Inkubátor. Produkciós házként elsősorban a gyártásra szeretnénk koncentrálni, különböző – elsősorban a Házban lakó - csapatok próbálnak nálunk egy-egy hetet, ami aztán nyilvános próbával, munkabemutatóval, műhelymunkával zárul. Ugyanakkor továbbra is célunk, hogy a Jurányi mint aktív közösségi tér nyitott kapukkal -  kiállításokkal, színházi programokkal, könyvbemutatókkal, performanszokkal, beszélgetésekkel és szakmai találkozókkal  - fogadja az érdeklődő művészeket és látogatókat:. Inkubálunk, azaz továbbra is több mint 50 alkotói csoportnak, művésznek igyekszünk optimális infrastrukturális és szellemi teret biztosítani.

A ház színházi arculatát egy leszűkített állandó repertoár határozza meg: a Gólem Színház Lefitymálva c. előadásától, a TÁP Színház Furniture c. új bemutatóján át, a Szputnyik Hajózási Társaság Kockavető c. darabjáig. A permanens darabokon kívül inkább egyszeri kulturális eseményeket szervezünk: egy-egy színházi előadáshoz kötődő szakmai beszélgetést, kiállítás megnyitóhoz kapcsolódó performanszt, nyilvános műhelymunkákat, kreatív, élő installációkat.

Közösségi házként igyekszünk közös munkára, együttgondolkodásra is motiválni az itt lévő csapatokat, ezért felkértünk néhány alkotói csoportot, hogy elsősorban a házban dolgozó művészekben gondolkozva hozzanak létre eseményeket, produkciókat, projekteket. Kárpáti Péter és a Titkos Társulat októbertől Színházi jammelés címmel indít el impró előadásokat: „Nem arra törekszünk, hogy a játék minél sziporkázóbb és nevettetőbb legyen, hanem hogy minél jobban hasonlítson az élethez. Arra törekszünk, hogy a játék elgondolkodtasson, és előre kiszámíthatatlan, emlékezetes színházi pillanatok szülessenek.” – Kárpáti Péter játékvezető. Kovács Dániel és Dömötör András pedig Művház címmel havi rendszerességgel jelentkező sitcom sorozatot szervez a Katonában Gondnokság címmel futó népszerű alkotói munka folytatásaként: „Kopjáson zajlik az élet! A művelődési központ Telekuckójába megérkezik a színes nyomtató; Zsuzsa, a művház vezetője éppen befejezi történelmi rockoperájának szövegkönyvét; a büfében zavartalan a csempészcigaretta árusítása és ősztől végre beindulnak a gyöngyfűző foglalkozások is. Ám mindeközben a kisváros határában épülő futballstadionnál egy exkavátor koponyákat forgat ki a földből. Az ősi sírokkal megnyílik egy átjáró és felbolydul a Múlt…”Főbb szerepekben: Szamosi Zsófi, Mészáros Piroska, Vajda Milán, Schruff Milán és Tamási Zoltán. 

Ebben az évadban indul útjára a Dumaszínház és a FÜGE együttműködése is, a Cabaret Ma, amely új, független humoros produkciók létrehozását célozza meg. A tervek szerint öt kabaré bemutató és havi rendszeres stand-up produkciók képezik a kooperáció gerincét októbertől az évad végéig, amelyek helyszíne szintén részben a Jurányi lesz. Az együttműködés egyik része egy alternatív stand-up projekt, amelynek nyitó keretét Andrássy Máté, Baksa Imre, Bánki Gergely, Janklovics Péter, Tamási Zoltán és Stefanovics Angéla képezik, a másik része pedig egy szkeccs kabaré sorozat. Ennek első bemutatója Férfi szexualitás címmel novemberben lesz Bánki Gergely, Janklovics Péter és Vinnai András közreműködésével. 

Októberben a születésnapi eseménnyel indítottuk útjára az Újirány Klubot, amelynek keretein belül esténként a könnyedebb műfajoknak adjuk át a terepet: fiatal színész-zenekarok valamint a független színházi terület ismert lemezlovasai szolgáltatják a talpalávalót.

 

viktoria

 

Villáminterjú Kulcsár Viktóriával, a FÜGE elnökével, a Jurányi ötletgazdájával:

 

Kulcsár Viktória egy folyton mosolygó narancssárga energiabomba, aki a pihenés szót távolról sem ismeri. Mi volt a nagy álmod, amikor színháztudomány szakra jelentkeztél?

Jelmeztervezőnek készültem, akartam is jelentkezni a Képzőre látványtervező szakra, de pont akkor, amikor érettségiztem nem indult ilyen osztály. A szüleim viszont nem nagyon örültek, hogy nem fogok felvételizni, hogy néz az ki, hogy a gyerek jeles bizonyítvánnyal nem tanul tovább - gondolták. Aztán rátaláltam a színháztudomány szakra, ami annyira megtetszett, hogy végül ott ragadtam. 

A jelmeztervezői álmoktól hogyan vezetett az utad a színházi menedzsment felé? 

Az egyetemi képzés alatt az egyik baráti társasággal alapítottunk egy kis alternatív színházi társulatot, melynek előadásaihoz én készítettem a jelmezeket. Az évek során igyekeztünk szervezetformát ölteni, logót terveztünk, pályázatokat írtunk, s egyszer csak azt vettem észre, hogy a menedzsment rész annyira fontos ahhoz, hogy jelmezt tudjak tervezni, hogy egyre több energiával fordultam a terület felé. 

Végül létrehoztál egy saját produkciós irodát, a FÜGÉt. 

A Színháztörténeti Intézetben többek között pályázatírói, szervezetfejlesztési munkatársként dolgoztam, mikor megkeresett az egyik ismerősöm, hogy tudnék-e segíteni a TÁP Színháznak, mert nagy bajban vannak: nincs, aki megírja a működési pályázatukat. Elvállaltam, s végül én lettem a produkciós vezetőjük. Ezzel párhuzamosan csináltam az Ökosztüm projektet, mely kapcsán megismertem Szűcs Editet, aki szintén megkért, hogy segítsem a Természetes Vészek Kollektíva szervezését. Aztán jöttek újabb és újabb felkérések, melyeket már nem bírtam egyedül teljesíteni. Rájöttem, hogy szükség van egy olyan szervezetre, mely a csapatokat a produkciós munkában segítené. 

Nem ér véget itt a történet, hiszen tavaly megnyitottad a Jurányi alkotóházat? 

Amikor a FÜGE beindult és szinte egy brandként elsuhant mellettem, arra gondoltam, hogy nagyon szívesen látnám intézményesítve, a csapatokat egy tető alá hozva. A Jurányi a FÜGE megtestesülése: az addig különböző helyszíneken zajló munkák, események ma már egy térben tudnak összpontosulni. 

Mit takar a Jurányi szép hosszú neve, a Produkciós Közösségi Inkubátorház? 

Inkubátorház vagyunk, hiszen sok csapat itt éli a hétköznapi életét, s figyelünk arra, hogy nekik jó infrastrukturális és szellemi teret tudjunk biztosítani. Produkciós házként a gyártásra koncentrálunk, közösségi házként pedig igyekszünk olyan kulturális eseményeket – előadásokat, kiállításokat, szakmai beszélgetéseket – szervezni, melyek izgalmasak lehetnek a látogatóknak. A Jurányi a jó értelemben vett MŰVHÁZ posztmodern újratöltése. 

Az idei évadban különböző színházi sorozatok indulnak útnak a házban. 

A közösségi ház vonalán elindulva kitaláltunk négy olyan eseménysorozatot, amiért érdemes havonta ellátogatni a Jurányiba. Az Alternatív stand up egy érdekes kísérlet a Dumaszínházzal együttműködve: a stand up népszerű műfaját független színházi művészek meghívásával valósítjuk meg. A Művház színházi szitcom a Gondnokság alkotóitól, mely egy tipikus kisvárosi művelődési ház szellemiségét mutatja be humorosan, kiváló színészekkel. Kárpáti Péterék (Titkos Társulat) és Boross Martinék (Stereo Akt) pedig színházi improvizációs technikákkal megvalósuló esteket szerveznek Színházi jammelés és Színházi társasjáték címen, melyekhez minden alkalommal a házhoz kötődő társulatokból választanak alkotókat. 

Október 29-én lett 1 éves a Jurányi. Mit kívántál a szülinapi gyertya elfújásakor? 

Ha lehet, maradjon minden így, és ne forduljanak rosszabbra a körülmények. Maximum a munka legyen kevesebb. (Nevet.) 

Szerző: Antal Klaudia

 

 

süti beállítások módosítása