Fafestmény - Bemutatóra készül a Szegedi Egyetemi Színház

 Ingmar Bergman Fafestmény című darabját mutatja be a Szegedi Egyetemi Színpad november 27-én, 20 órától a Zero Art Café-ban.

 

A Szegedi Egyetemi Színház ajánlója:


Féled-e a halált?

„Néhány évig tanítottam a malmői színházi stúdióban, vizsgaelőadásra készültünk, de nem tudtuk mit adjunk elő. Akkor eszembe jutottak gyermekkorom templomfalai a rengeteg képpel. Néhány délután alatt írtam egy kis darabot,melynek fafestmény lett a címe, és minden diáknak volt benne szerepe a legcsinosabb fiú volt sajnos a legkevésbé tehetséges, operettszínésznek készült: ő játszotta a Lovagot aki nem bírt beszélni mert a szaracénok kivágták a nyelvét. A fafestményből alakult ki lassanként A hetedik pecsét….. / Ingmar Bergman: Laterna magica /

A Fafestmény ötlete Bergman személyes élményeihez kapcsolható. Egyrészt a gyermekkori istentiszteletek alkalmával megfigyelt középkori festmények bibliai motívumainak hatásából született, másrészt, a modern ember léthelyzetére való reflexióból.

„Ha valaki egy pap otthonában születik és nevelkedik, korán alkalma nyílik arra, hogy bepillantson élet és halál kulisszái mögé. Apa temet, apa esket, apa keresztel, apa prédikál.” – vallotta erről Bergman.

fafestmeny szesz

 

Egy keresztes hadjáratból hazatérő lovag, és fegyverhordozója, Jöns szembesül kora rettenetes valóságával: pestissel, boszorkányégetéssel, kétségbeeséssel.

A darab alapvető kérdése jellegzetesen huszonegyedik századi, a modern ember kételyeit fogalmazza meg, magányát, haláltól való félelmét. Ezért modern embernek az elemi, egzisztenciális szorongása allegorikus formában, a középkori moralitás és a haláltánc kereteiben fogalmazódik meg.

Így együtt kérdezzük meg a nézővel, vagy éppen a nézőtől: A kérdés ebben a helyzetben hogyan élnénk addig, ameddig élhetünk? Milyen elv szab irányt tetteinknek? Vagy nincs, és nem is volt ilyen? Kinek lennénk fontosak? Mi is az igazán fontos? Fontos lenne egyáltalán valami?

Mer válaszolni?



Ingmar Bergman: Fafestmény 

Fiatal lány: Csonka Dóra
Jöns: Hadzsy János
Lovag: Tichy-Rács Ádám
Boszorkány: Rácz Tamara
Mária: Péterffy Andrea
Kovács: Spitzer Jenő
Liza: Jeney Luca
Színész: Kosztolányi József
Karin: Vecsernyés Viktória

 

Zenekar: Hegedűs
Djembe: Kerpics Judit

Díszlet: Horváth Gábor
jelmez: SZESZ - Délikert Színház
Fény: Birkás Tibor/ Nahóczky Viktor
Plakátdesign: Szögi Tamás
Rendezőasszisztens és súgó: Kondor Alexandra
Koreográfus: Rózsa Miklós
Rendezte: Varga Norbert

Jegyárak: felnőtt: 1000 Ft, elővételben 800 Ft;
diák/nyugdíjas: 700 Ft, elővételben 600 Ft
Jegyrendelés: szegediegyetemiszinhaz@gmail.com

Időpont: 2013. november 27., 20 óra
Játszóhely: Zero Art Café (6722 Szeged, Mikszáth Kálmán u. 20.)

 

süti beállítások módosítása