Műanyag hulladékok között tartanak Ring-bemutatót

Frank Castorf neves berlini rendező nyári bayreuthi meghökkentő Ring-produkciója után Richard Wagner operaciklusának újabb elképesztő interpretációjára készülnek Németországban: Georg Schmiedleitner osztrák rendező műanyag hulladékok között játszatja a német zeneszerző művét, A Nibelung gyűrűjét.

A Nürnbergi Nemzeti Színházban szombaton tartják az előjáték, A Rajna kincse premierjét, áprilisra tervezik A walkür bemutatóját, 2015 őszén lesz teljes a tetralógia a Siegfrieddel és Az istenek alkonyával.

 

"Természetesen láttam Castorf rendezését sokan talán hasonlónak vélik a gondolkodásunkat, de nagyon is különbözünk" - nyilatkozta Georg Schmiedleitner.

 

Schmiedleitner Georg

 

Stefan Brandtmayr színpadképében a Rajnán úszó csillogó műanyag palackok a közeledő ökológiai katasztrófát jelképezik. Ahogy a rendező a színház által megjelenő folyóiratban is részletezi, a Walhalla, az istenek, az óriások és sellők világa ma már nem sokat jelent a nézőnek, ellenben azt jól átélik, ha valaki a megrendelt és elvégzett munkájukért nem akar fizetni, ahogy Wotan sem akarja a kialkudott díjat megadni Fafnernek és Fasoltnak.

 

"Mindezt - szerintem - érdemes komikusan megfogalmazni, sokat nevetünk a próbákon" - jegyezte meg.

 

A premierhez december 15-én nemzetközi konferencia csatlakozik, amelynek egyik előadója Nicholas Vázsonyi, a Columbia Egyetem professzora, Vázsonyi Bálint zongoraművész, publicista fia lesz.

 

Schmiedleitner szülővárosában, Linzben társalapítója és művészeti igazgatója volt a Phoenix Theaternek. 1996-ig dolgozott a kísérleti együttesben, azóta szabadúszóként dolgozott Grazban, Weimarban, Klagenfurtban, Bécsben, Bochumban. Visszatérő vendége a nürnbergi színháznak, Verdi Macbethjét, Richard Strauss Elektráját és Mozart Don Giovanniját rendezte az előző évadokban.

süti beállítások módosítása