Mozart-főszerepet énekel Bielefeldben Pataky Dániel

A varázsfuvola Taminóját a Zeneakadémián énekli, a Cosi fan tutte Ferrandójaként pedig Bielefeldben mutatkozik be a fiatal magyar tenor, Pataky (Potyók) Dániel.


A német társulathoz szerződött énekes az MTI-nek elmondta , hogy részben a teátrum 70-es évekbeli állapotát idézi Susanne Schereer színpadképe Mozart vígoperájában. A díszletek emlékeztetnek azonban a híres berlini klubra, a Bar25 elnevezésű, vadnyugati szalont imitáló szórakozóhelyre is. A felnőtteknek létesült cirkuszt, a Spree-parti mulatót hulladék fából ácsolták össze és a leghíresebb sztárok és DJ-k fordultak meg benne.


"A helyről és a bezárásának körülményeiről 2012-ben készült dokumentumfilmet is levetítette nekünk a rendező, Julia Hölscher. Eddig prózai műveket vitt színre, köztük Molnár Ferenc Liliomát, ez az első operarendezése. Elég jól haladunk a próbákkal, a koncepció alapja, hogy a lányok és a fiúk befizetik magukat egy hasonló klubba, hogy eljátsszanak bizonyos szerepeket, ahogy a Bar25-ben lehetett" - tette hozzá Pataky Dániel.

 

Pataky Daniel

Fotó: Theater Bielefeld


Mint megjegyezte, nem egyszerű a feladat, mert el kell játszaniuk "civil" önmagukat, és a választott szerepeket, Ferrandót és Guglielmót, valamint Dorabellát és Fiordiligit is, azután egyensúlyozni a kétféle figura között, hogy a közönség is értse, mikor ki kicsoda. Nem kis fizikai erőpróbát jelent a produkció, amelyre kerékpározással készíti fel magát Pataky Dániel.


Közben újratanulja A varázsfuvola Taminójának szövegét, mert Varró Dániel költő friss szöveget írt Mozart operájához. "Szórakoztatók a versek, a prozódia sikerült, jól lehet énekelni" - árulta el az énekes, aki a szerepben december 17-én és 20-án lép a Zeneakadémián a Solti-kamaraterem színpadára.


Az Erkel Színházban január végén és február elején Donizetti művében, A szerelmi bájitalban Nemorinót játssza, de már megkezdheti a felkészülést a márciusi bielefeldi premierre is. A Ringetje című mű Wagner operaciklusának, A nibelungok gyűrűjének egyestés, ifjúsági változata. "Nagyon várom, a holland Lotte de Beer rendezi, aki Peter Konwitschny asszisztenseként kezdte pályáját. Többen említették, hogy néhány év múlva a könnyebb Wagner-szerepek felé közelíthetek, ez lesz az első kísérlet arra, hogy érdemes-e később célba vennem a német irodalmat" - mondta Pataky Dániel.


Nemrég új igazgató került a bielefeldi színház élére, aki ugyancsak számít Pataky Dánielre: kilátásba helyezte, hogy a 2015-16-os évadban is szívesen foglalkoztatná.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása