Szabó Máté rendezésében elevenedik meg A régi nyár az Operettben

Lajtai Lajos és Békeffi István A régi nyár című operettjét Szabó Máté rendezésében mutatja be november 27-én a Budapesti Operettszínház Kalocsai Zsuzsával, Gergely Róberttel, Oszvald Marikával és Faragó Andrással a főbb szerepekben. A rendező válaszolt.

Lajtai Lajos és Békeffi István eredetileg Fedák Sárinak írták a darabot, de végül, az 1928-as bemutatón, a Budai Színkörben Honthy Hanna játszotta a főszerepet. Az előadásban olyan kiváló színészek voltak a partnerei, mint Turay Ida, Zilahy Irén és Gózon Gyula. A régi nyár nem véletlenül lett az akkori színházi élet legtöbbet emlegetett produkciója. Az óriási érdeklődésre való tekintettel ősztől már a Városi Színházban adták elő, és később, szintén Honthy Hannával a főszerepben film is készült belőle.

 

 

A régi nyár azóta számtalan színház műsorán szerepelt, november 27-től pedig a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában láthatja a közönség Szabó Máté rendezésében, aki két évvel ezelőtt Kaposváron már színpadra állította darabot, de ezúttal más előadást láthat a közönség.

 

"Már csak azért is, mert Kállai István írta a mostani átdolgozást, amely már stúdiószínpadi változat. Egy helyszínen játszódik a történet, ez pedig Mária, az ünnepelt művésznő télikertje. Mi ezt Cziegler Balázs díszlettervezővel úgy képzeltük el, mint egy "mirelit nyarat". Ez a nyár örökre ott marad a télikert üveg falai között. Olyan a helyszín, mintha a művésznő lelkében lennénk. Ebben a kertben látogatja meg őt mindenki, itt sürgölődik és forgolódik  sok furcsa ember a szerelmet keresve" - mondja a rendező, aki először dolgozik a Budapesti Operettszínházban. Hozzátette, soha nem kereste ezt a műfajt, de az megtalálta őt, ugyanis  - Szabó Máté nem tagadja - szereti az operettet.

 

regi nyar szabo mate

 

 

"Szeretem, hogy ez a műfaj nem veszi komolyan önmagát. Ez a fajta önirónia pedig lehetőséget ad arra, hogy a mély, fájdalmas pillanatok és a már groteszkbe hajló humor jól megférjen egymás mellett. A régi nyarat is ez jellemzi. A télikertünkben találkoznak olyanok, akik már nem egymáséi és olyanok, akik még egymáséi lehetnek..." - nyilatkozta a rendező, aki szerint ez az operett egyszerre humoros és fájdalmasan szomorú történet, ma is aktuális, slágereit - Hol van az a nyár?, Legyen a Horvát-kertben - mindenki ismeri. 

 

"Az operett zenei világának gyökerei ma is élnek. Nem más ez, mint az amerikai jazz találkozása a magyar zeneszerzők zsenialitásával. Arról nem beszélve, hogy mindannyian tele vagyunk elbaltázott szerelmekkel és szinte minden ember életében van egy pont, amikor első szerelme véget ér. Ilyenkor nem csak a "valakinket", hanem a szerelemről alkotott gyermeki illúziónkat is örökre elveszítjük. Ekkor kezdődik a felnőttkor. A régi a nyár története egy nagyon valóságos és mindenki számára közös élményből indul. Komoly tétje van annak, hogy az ember hogyan tudatosítja valakiben akár évek múltán is azt, hogy hiba, ha nem a szerelmet választja"  - fejtette ki a rendező.

 

regi nyar1

 

Szabó Máté ez alkalommal olyan operett-művészekkel dolgozott A régi nyárban, mint Kalocsai Zsuzsa vagy Oszvald Marika, kiknek személyében a rendező nagyon nyitott lelkű, játékos embereket ismert meg. 

 

"Izgalmas látni, ahogyan a kimondott szavaknak keresik az igazságát. Zenében olyasmit tudnak mutatni, amire nekem kell nyitottnak lennem. Olyan tudás és kifejezési eszköztár van a birtokukban, ami lenyűgöző. Ők ebből most minden nap mutatnak nekem valamit. Speciális légköre van ennek a közegnek, az Operettszínháznak. Furcsa, bolondos, hatalmas lélekkel bíró emberekkel dolgozom, akik a zene nyelvén beszélnek. A játékkedvet ez a műfaj örökre ébren tartja bennük. Ennek van egyfajta „csodája”. Örülök, hogy velük dolgozhatok most azon, hogy ez a szerelmes történet a maga fájdalmával és humorával közelebb kerüljön a nézőkhöz" - mondta Szabó Máté.


regi nyar2
A régi nyár november 27-től látható a Budapesti Operettszínház Raktárszínházában. Kalocsai Zsuzsa lesz Mária, az ünnepelt művésznő, akinek lánya, Zsuzsi váratlanul érkezik haza. Az anya számára rövid időn belül egyértelmű lesz, Zsuzsi szerelmes, bár "a vágy titokzatos tárgya" még nem lépett be az életébe, de Mária tudja, hamarosan úgyis előkerül.


A színésznő szeretné távol tartani lányát a férfiaktól, megóvni attól a fájdalomtól, amit neki tizennyolc évvel korábban kellett megélnie. Az akkor történteket azóta se tudta elfelejteni...

 

A főbb szerepekben Kalocsai Zsuzsa mellett Gergely Róbert, Oszvald Marika, Faragó András, Bori Réka, Kocsis Dénes és Dézsy Szabó Gábor látható.

 

 

süti beállítások módosítása