Diótörő - Adventi programok kísérik a Pécsi Balett bemutatóját

A népszerű karácsonyi mese balettváltozatát, Csajkovszkij klasszikusát mutatja be a Pécsi Balett november 30-án, szombaton este a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán.

A Diótörő bemutatóján közös gyertyagyújtással, fadíszítéssel és pezsgőzéssel veszi kezdetét az adventi időszak.

 

A Diótörő bemutatójának kísérőprogramjai:

 

Közös fadíszítés előadás előtt

A gyerekek egy aranydióba rejtve fogadalmaikat, jó cselekedeteiket felakaszthatják a színházi karácsonyfára.
A színház jegypénztárában és az előcsarnokban a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesületének adomány-gyűjtő perselye várja az adakozó szándékú felnőtteket. Aki az advent időszakában pénzt dob a perselybe, kap egy karácsonyi égőt, mely az aranydiókhoz hasonlóan a fára kerül. A díszítés a teljes adventi időszakban folytatódik, így válik a fenyőfából karácsonyfa december 24-re. Az adományokból összegyűlt pénzből a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete féláron vásárolhat színházjegyeket a rászorulók számára. A jegyeket a Pécsi Székesegyház Nagycsaládos Egyesülete juttatja el a családoknak.

 

dió

Fotó: Dani Orsolya
 

Gyertyagyújtás a bemutató után

Az előadást követően Dr. Udvardy György megyés püspök gyújtja meg az első gyertyát az adventi koszorún, majd a teljes nézőközönséggel koccintanak és együtt ünnepelik az advent kezdetét és a Diótörő első előadását a Pécsi Nemzeti Színházban.
 
Az előadást követő zártkörű fogadáson adják át a Pécsi Balett Társulati Díját, melyet az előző évadban nyújtott teljesítmény alapján a táncművészek titkos szavazással döntöttek el.

 

diotoro
 

Csajkovszkij:
Diótörő
 

Balett két felvonásban

 

Táncolják:

Dóri István, Sárosác Mínea, Domján Kristóf, Domoszlai Edit, Weisz Bálint, Tuboly Szilárd, Molnár Zsolt, Vincze Brigitta, Koncz Péter, Kerekes Soma Lőrinc, Bánki Dorka, Szabó Márton, Ujvári Katalin, Matola Dávid, Czebe Tünde, Keresztes Patrik, Dér Dalida, Harka Máté, Szabó Erika, Kállai Gergely, Rubind Péter, Madonia Florence, Szécsi Theodóra, Tóth Klaudia, Ferencz Vivien, Jurák Bettina, Mikler Eszter, Stefanik Kata, Gergely Gréta, Lajter Eszter, Bajáki Zsanett, Bánki Petra, Bödör Fanni, Hajzer Véda Zoé, Helbig Dorina, Horváth Zorka, Marthy Huba, Nyilas Emese, Varga Dániel    

Zene: Pjotr Iljics Csajkovszkij
Dramaturg: Almási-Tóth András
Jelmeztervező: Rományi Nóra
Díszlettervező: Rózsa István
A koreográfus asszisztense: Czebe Tünde Harangozó-díjas
A rendező munkatársa: Uhrik Dóra Kossuth-díjas, Liszt-díjas Érdemes művész
Rendező-koreográfus: Vincze Balázs Harangozó-díjas, Imre Zoltán-díjas
 
Bemutató: 2013. november 30. 19.00 Nagyszínház
 

süti beállítások módosítása