Éjjeli menedékhely - Először rendezett Veszprémben Eperjes Károly

Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely című színművét mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház november 29-én Eperjes Károly rendezésében.

 

A darabról röviden:

 

Gorkij első világsikert aratott színpadi művében, az Éjjeli menedékhelyben, hitet tesz az ember földi elhivatottsága, eltiporhatatlan méltósága mellett. Az éjjeli menedékhelyen kényszerűségből összezárt emberek egymástól független, de azért kölcsönhatásban álló sorsát ismerhetjük meg: Klescs, a lakatos, aki büszke munkásember, a nagybeteg Anna, Klescs felesége, akit a férje folyamatosan bántalmaz, a börtönviselt Szatyin, aki húga védelmében megölt egy gazembert, az alkoholista Színész és Pepel, a tolvaj. Ebbe a világba érkezik meg Luka, az öreg vándor, aki valamennyiük életének fontos szereplője lesz...

 

ejjelimenedekhely1758

 

Alkotók az előadásról:


Eperjes Károly 2008 óta művészeti tanácsadója a Veszprémi Petőfi Színháznak. Korábban rendezett Sopronban és Békéscsabán, de ez az első alkalom, hogy Veszprémben jegyez egy előadást.

 

- Már az első évben szerettem volna megrendezni ezt a darabot, amikor Bujtor Pistával Veszprémbe jöttünk, de úgy éreztem, nem ismerem még annyira jól a társulatot - mondta Eperjes Károly, aki a vörösiszap katasztrófa után győződött meg arról, hogy meg kell rendeznie a művet.


- Szerettem volna a kolontári tragédiáról íratni egy darabot, több íróval beszéltem, például Szakonyi Károllyal, aki el is kezdte a munkát, de azt mondta, nagyon dokumentumízű. Javasolta, állítsam színpadra inkább az Éjjeli menedékhelyet, hiszen ugyanerről a témáról szól. Most úgy érzem, olyan állapotban van a társulat, hogy ezt meg tudja csinálni, és engem is elfogadnak rendezőként. Ez egy társulatépítő darab, pár szereplővel kiegészítve jól ki tudtuk osztani a szerepeket. Az Éjjeli menedékhely olyan egyetemes alkotás, mint a Hamlet vagy a Tartuffe. Ezek a művek ma is élnek, nem múlnak el soha, nem kell modernizálni őket, csak jó előadásban kell kínálni a közönségnek - mondta a Kossuth-és Jászai-díjas művész.

ejjelimenedekhely1967
Oberfrank Pál, a veszprémi színház igazgatója a Báró szerepét formálja meg az előadásban.

- Örülök, hogy elérkeztünk ahhoz a pillanathoz, hogy az Éjjeli menedékhelyet próbálhatjuk, hogy Eperjes Károly rendez bennünket, hogy a társulat valami nagyszerű együttlétben, emelkedetten készül és átérzi, hogy kegyelmi pillanatot él. (...)

A produkcióban Luka szerepét Reviczky Gábor alakítja.
- Az Éjjeli menedékhely című darab aktuális minden korban, a nehéz helyzetű emberek, ma divatos szóval 'homelessek' körülöttünk élnek, viselt és cipelt sorsaikkal együtt. Ebben a műben a fő és lényeges üzenetet, a reményt Luka képviseli, aki azt mutatja meg, hogy jónak kell lenni, fontos becsülni, tisztelni az embert és egymást - mondta Kossuth és Jászai-díjas Reviczky Gábor, aki az elmúlt évadban már játszott a Veszprémi Petőfi Színházban, az Adáshiba című előadásban. Ahogy fogalmazott: 33 év után vállalta azt, hogy kimozdul a fővárosból és vidéki színházakban is színpadra lép. A békéscsabai után a veszprémi volt az a teátrum, amelynek hívására igent mondott. Szerinte lényeges, hogy egy színész új impulzusokkal, városokkal, más közönséggel, társulattal találkozzon, és csak pozitívan tud beszélni a vidéki nézőkről, arról a szeretetről, amellyel őt fogadták mindkét városban.

 

ejjelimenedekhely1781


Nasztya szerepében Kéri Kitty lép színpadra:
- Hagytam magamra hatni a történetet és a szerepemet. Eperjes Károly a mű, a szerep szubsztanciáját akarja közölni és ez sokszor leveti magáról a reális közelítést. Vannak pillanatok, amikor úgy érzi magát az ember, mintha egy abszurd drámában lenne. Nehéz próbafolyamat áll mögöttünk és előttünk, sok mindent kell újra és újra próbálni, gyakorolni, meg kell találni a darab ritmusát. Az általam alakított Nasztya, gyenge lélek, szökik a valóság elöl, ahogy ma azt sokan teszik. Ma is sokan alakítanak ki egy másik valóságot, amelybe elmenekülhetnek, az emberek többnyire szabadulni akarnak attól, hogy a valódi életüket éljék, annak összes gondjával. Könnyebb bekapcsolni a tévét egy nehéz nap után, mint szembenézni az igazi problémáinkkal. De a menekülés a valóság elől csak a következménye azoknak a problémáknak, amelyekkel a darabbéli Nasztya is küszködik - hangsúlyozta Kéri Kitty.

ejjelimenedekhely2254
Szatyinként Szalma Tamást láthatja a közönség.
- "Az ember szabad, ezért mindenért saját maga fizet. Hitért, hitetlenségért, szerelemért, értelemért" - írja Gorkij. Ha ezt érzékeltetni tudom, akkor boldog leszek - mondta a Jászai Mari-díjas színész, aki azt is hozzáfűzte: várja, mit szól a közönség a bemutatóhoz, mert szerinte, az Éjjeli menedékhely megkerülhetetlen műve, mércéje a világirodalomnak, amit kötelező legalább egyszer minden színháznak műsorra tűznie.

- Ez a munka és ez a próbafolyamat minden tekintetben mérföldkő marad számomra. Pályafutásom korszakhatáraihoz tartozik Szatyin szerepe- hangsúlyozta a színész, aki 1993-ban Kaposváron már játszott ebben a darabban, akkor Klescs szerepét formálta meg.

Csarnóy Zsuzsanna Vaszilasza szerepében látható viszont.
- Vaszilisza rendkívül boldogtalan asszony, aki másoktól várja a megoldást az életére, s mivel ez nem hoz eredményt számára, a saját eszközeivel igyekszik elérni céljait. Ennek a szerepnek a tanulsága, üzenete az is lehet, hogy ne másokban keressük a boldogulásunk útjait, hanem magunkban - mondta a Jászai-díjas Csarnóy Zsuzsanna, aki egykor, a főiskolán Natasa szerepét formálta meg.

 

ejjelimenedekhely2244


Almási Sándor Vaszka Pepel lesz az előadásban.
- Vaszka Pepel sodró jellem. A történet szerint ő egy deviáns értékrend szerint élő család sarja. Alkoholizmus, bűnözés és raboskodás áll előtte, mint életminta. Bármennyire is tiltakozik a lelkiismerete az ellen, hogy sorsa eleve elrendelt, környezete ezt sugallja és sodorja. A zarándok önzetlen viselkedése és a Natasa iránt érzett szerelme azonban olyan erőket mozgat meg benne, amelyek hatására a saját életének elszenvedője helyett irányítója akar lenni. A színdarab talán legaktuálisabb és számomra legérdekesebb kérdése az, hogy vajon az önzetlenség, az áldozatkészség, a mások segítése, milyen következményekkel járhat, miként hat vissza a személyiségünkre - mondta az Újszínház tagja.

Trokán Anna Natasa szerepét játssza.
- Natasa alapvetően jó szándékú, még romlatlannak számít a saját közegében, bár sorsa, útja és a jelene őt magát is megijeszti. Tudja, érzi, hogy el kellene mennie erről a helyről, ezért tanul, figyel. Mindig ott lebeg a szeme előtt a menekülési lehetőség. Folyton azon töpreng, mi lesz vele, hol az ő helye? Miközben erről gondolkodik, megérkezik Luka, a vándor, aki már megtisztult a szenvedéseitől. Sokrétű mű az Éjjeli menedékhely, örülök, hogy itt, Veszprémben találkozhattam ezzel a darabbal - fogalmazott Trokán Anna.

 

ejjelimenedekhely1874

 


Gorkij: Éjjeli menedékhely

Mihail Ivanov Kosztiljov | KŐRÖSI CSABA
Vaszilisza Karpovna, a felesége | CSARNÓY ZSUZSANNA
Natasa, Vaszilisza húga | TROKÁN ANNA
Medvegyev, a nagybátyjuk, rendőr | NYIRKÓ ISTVÁN
Vaszka Pepel | ALMÁSI SÁNDOR
Andrej Mitrics Klescs, lakatos | BORBICZKI FERENC
Anna, a felesége | PALÁSTHY BEA
Nasztya, leány | KÉRI KITTY
Kvasnya, lepényárusnő | JUHÁSZ RÓZA
Bubnov, sapkakészítő | MÁTÉ P. GÁBOR
Báró | OBERFRANK PÁL
Szatyin | SZALMA TAMÁS
Színész | HUNYADKÜRTI GYÖRGY
Luka, vándor | REVICZKY GÁBOR
Aljoska, csizmadia | NAGYHEGYESI ZOLTÁN
Ferdenyakú | TÓTH LOON
Tatár | BARANYI PÉTER / SZŰCS LÁSZLÓ

Díszlet: Székely László
Jelmez: Jánoskúti Márta
Ügyelő: Magyar Kinga
Súgó: Módli Zita
Rendezőasszisztens: Kovács Noémi Zsuzsanna
Rendező: Eperjes Károly

Bemutató:

2013. november 29. - 19 óra

Veszprémi Petőfi Színház

 

Forrás, fotók: Petőfi Színház

utószerk.: Színház.hu

 

süti beállítások módosítása