Maria Callast idézi az Operaház Sümegi Eszterrel

Az évad egyetlen Norma előadásával emlékezik a 20. század egyik legnagyobb dívájára, Maria Callasra az Operaház. A világhírű szoprán születésének 90. évfordulóján, december 2-án egy szintén nemzetközi formátumú magyar művész, Sümegi Eszter énekli el Callas ikonikus szerepét. 

Az Operaház ajánlója:

 

Maria Callas művészetének részleteit övezheti vita, de formátumát mindenki elismeri harmincöt évvel halála után is. A Magyar Állami Operaházban most kis filmvetítéssel és legkedvesebb címszerepével emlékezik a korszakos művésznőre. Sümegi Eszter, az Operaház 2012/13-as évadának Kamaraénekesnője ez alkalommal énekli először budapesti színpadon Norma szerepét, (mindössze néhány nappal Pillangókisasszony-beugrása után, amikor a megbetegedett Létay Kiss Gabriella játékához a színpad széléről ő adta Cso-cso-szán hangját).

 

callas

Maria Callas

 

A minden szoprán számára megerőltetőnek számító NormáSümegi Eszter örömmel vállalta, hiszen Bellini operáját, valamint Maria Callast is nagyra tartja:  „A Norma az operairodalom egyik legnehezebb szoprán szerepe, és nem mindenkinek adatik meg, hogy elénekelje (…) Számomra a nagy példakép Maria Callas. Ő az, aki tökéletesen azonosulni tudott a szerepeivel. Utánozhatatlan csoda volt. Tizenhét éves koromban egy zenetörténet-órán mutatott a tanárunk egy Tosca-felvételt Callasszal. Olyan hatással volt rám, hogy alig kaptam levegőt, hónapokig éltem abból az élményből. Akkor formálódott bennem, hogy operát kellene énekelni. Azóta is igazi Callas-rajongónak számítok.

 

sumegi eszterSümegi Eszter

 

Az est másik női sztárja (Adalgisa szerepében) Ulbrich Andrea lesz, aki számtalan nemzetközi sikert tudhat már maga mögött: idén nyáron például ő volt az egyetlen magyar énekes, aki a Veronai Aréna 100 éves jubileumán színpadra léphetett A trubadúr Azucenájaként. A Norma tenor főszerepében az Operaház 2013/14-es évadának Kamaraénekesét, Fekete Attilát láthatja a közönség.

A koncertszerű előadás rendezője Szikora János, aki az operaházi Normát is színre vitte.

süti beállítások módosítása