Viktor, avagy a gyermekuralom - Purcarete-darab a kolozsvári színházban

Silviu Purcarete rendezésében november 29-én mutatja be Roger Vitrac: Viktor, avagy a gyermekuralom című drámáját a Kolozsvári Állami Magyar Színház.


Az előadást beharangozó keddi sajtótájékoztatón Silviu Purcarete a 20. századi francia drámairodalom megkerülhetetlen, monumentális alkotásának nevezte a művet, amelyet sokszor állítottak már színre, de amelynek - szerinte - soha nem volt sikere. A sikertelen próbálkozások közé sorolta azt az előadást is, amelyen az egykor általa vezetett bukaresti Bulandra színház adta elő a szöveg románra általa átültetett változatát.


"Nem tudom, sikerül-e megszakítani itt Kolozsváron a sikertelen előadások hagyományát" - jegyezte meg a világhírű román rendező. Purcarete szerencsésnek tartotta, hogy a francia szöveg adaptációját és nem a fordítását viszik színre Kolozsváron. Hozzátette, az eredeti szöveg csak francia nyelven és csak a francia kulturális közegben működik.

 

Viktor A4-1


A rendező elmondta: megérzés volt részéről, hogy a darab bizonyos részei az opera nyelvén érvényesülnek jobban. Ezért a kolozsvári előadást a Párizsban élő román zeneszerző, Vasile Sirli zenéje teljesíti ki. Purcarete hozta magával Kolozsvárra Dragos Buhagiar bukaresti díszlet- és jelmeztervezőt, aki megannyi előadásban dolgozott együtt vele.


"Hogyne érdekelt volna a kolozsvári munka, hiszen ez a legjobb és leghomogénebb társulat Romániában. Az itt bemutatott előadások magukért beszélnek" - jelentette ki Buhagiar, aki azt is megjegyezte, hogy nem a színházak anyagi lehetőségei a meghatározók a színpadkép kialakításában.


A sajtótájékoztatón a Viktor apját alakító Bogdán Zsolt színművész elmondta: Silviu Purcarete rendezése során mindig arra ébred rá, hogy mennyire keveset is tud a színházról.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása