A padlás - Dunaújvárosi bemutató Kútvölgyi Erzsébettel

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház november 30-án mutatja be A padlás című félig mese-félig musicalt Kuthy Ágnes rendezésében. Mamókát, a „csodanagymamát” Kútvölgyi Erzsébet, a Vígszínház színésznője játssza.

Ajánló az előadás elé:

 

A bábos szakmában már sok sikert elért rendezőnő, Kuthy Ágnes egyfelől a gyermekszínházi formanyelv segítségével kívánja megújítani a művet, másfelől a felnőtt nézők számára kibontani a mű mindenkor érvényes társadalmi kérdéseit: a menni vagy maradni aktualitását.

 

padlás3


A padlás negyedszázada a legsikeresebb magyar musical. Sikerét egyfelől Presser Gábor zenéjének, Sztevanovity Dusan dalszövegeinek, másfelől a közösen kitalált, majd Horváth Péter írói közreműködésével létrejött szövegének köszönheti. A félig mese-félig musical, híres mesék elfeledett hőseinek szellemeit éppen arra a padlásra tereli, ahol Rádiós, a fiatal tudós dacolva a házirenddel, intelligens számítógépe segítségével fényévnyi távolságba küld rádióüzeneteket a háztetőre titokban felszerelt antennák útján.

 

A padlás a gyermeki lélekről, a csoda megszületéséről szól. A Bartók színpadán megjelenő csoda a gyermeki képzeletre épít, gyerekszínházi eszközökkel kívánja elérni azt, ami más előadásokban bonyolult technikai gépezetek segítségével jött létre.

 

padlás14


A dunaújvárosi előadás a szerzők szándékának megfelelően családi színház kíván lenni, olyan színház, amely arról mesél, amiről a darab keletkezése kapcsán a mű ötletgazdája Sztevanovity Dusan így vall: „ A padlással csak azt szerettem volna elmondani, hogy a világból sohasem hiányzó TéMüllerek bármennyit pusztítanak, hazudnak, ármánykodnak; nem nyerhetnek. Addig nem, amíg vannak Mamókák, akár a valóságban, akár csak az emlékeinkben. Bármilyen fájdalmas volt elbúcsúzni a nagymamámtól, az édesapámtól,az összetartozás érzése, amit örökül rám hagytak, minden jó forrása az életemben. Ebből szeretne A padlás valamennyit továbbadni a közönségnek. Ha ez sikerült – nem vágytam többre.”

Kútvölgyi Erzsébet Mamókája erős, őszinte személyiség. Méltó utóda az immár az égi társulatban szilvás gombócot főző legelső csodanagymamának, Tábori Nórának.

 

Képek az előadásból:

 

padlás16

1.

 

padlás15

2.

 

padlás13

3.

 

padlás12

4.

 

padlás11

5.

 

padlás10

6.

 

padlás9

7.

 

padlás8

8.

 

padlás7

9.

 

padlás6

10.

 

padlás5

11.

 

padlás4

12.

 

padlás2

13.

 

padlás1

14.

 

 

 Presser Gábor - Sztevanovity Dusán - Horváth Péter:

 
A padlás

Szereplők:

Rádiós: Gulyás H. Sándor
Süni: Polgár Lilla
Mamóka: Kútvölgyi Erzsébet / Oláh Zsuzsa
Barrabás/Révész: Jászberényi Gábor
Herceg: Csadi Zoltán
Kölyök: Lapis Erika
Lámpás: Farkas Erik
Meglökő, hóhér: Suplicz Mihály
Témüller: Kiss Attila
Dedektív: Quintus Konrád
Üteg: Gasparik Gábor
Robinson: Dubai Péter
 

zenei vezető: Gulyás Levente
koreográfus: Fosztó András
szerző: Presser Gábor, Sztevanovity Dusán, Horváth Péter
a rendező munkatársa: Papp Orsolya, Dubai Péter, Siegrist Cecília
látványtervező: Polgár Péter
 
Rendező: Kuthy Ágnes
 
Bemutató: november 30. 19:00
További előadások: december 2., 3., 4., 19:00,
december 5., 13:30,
december 14., 15:00
december 27., 19:00
 
 

süti beállítások módosítása