Edith és Marlene - Botos Éva és Nagy-Kálózy Eszter párosa készül

Mészáros Márta rendezi a Centrál Színházban Pataki Éva: Edith és Marlene színdarabját Botos Éva és Nagy-Kálózy Eszter szereplésével. A bemutatót december 5-én tartják.

25 év után ismét:


Huszonöt év után ismét Budapesten rendezi meg Mészáros Márta a legendás Edith és Marlene című előadást.

 

A Centrál Színház Kisszínpadán Piaf szerepében Botos Éva, Dietrich szerepében Nagy-
Kálózy Eszter lép színpadra. A darab szerzője Pataki Éva, aki saját bevallása szerint ma már nem merne két ilyen zseniről írni, ilyen őrültségbe csak fiatalon vág bele az ember.

 

Negyed százada a Pesti Színházban volt a darab ősbemutatója, ahol Kútvölgyi Erzsébet és Hernádi Judit játszották a címszerepeket. Mészáros Márta akkor először dolgozott ezzel a zenés darabbal, amely Piaf és Dietrich alakjain túl a két nő viszonyát: barátságát, rivalizálását, viszályait is felidézi. Azóta a filmrendezőnő többször rendezte színpadra ezt a művet Európa számos pontján Csehországtól Lengyelországig.

 

Mészáros Márta olvasatában ez az előadás nem csupán a két ikon megidézéséről, hanem a nagybetűs Nőről fog szólni, a nőiségről, a nőiességről, ahogy Edith és Marlene idejében érezték, látták, de arról is, hogy mit jelent most a 21. század elején nőnek lenni.


Az előadást december 5-étől láthatja a közönség a Centrál Színház kisszínpadán.

 

edithesmarlene nagykalozy botos fotokallaitothanett

 Fotó: Kállai-Tóth Anett


Pataki Éva szavaival a darabról:

Különös élmény számomra, hogy bő huszonöt év után újra életre kel Budapesten az Edith és Marlene, amit Mészáros Márta biztatására írtam a Pesti színháznak, és amit ismét ő rendez. A darab a a prágai, a pozsonyi és a varsói bemutatók után ismét "hazatér", és megint két csodálatos színésznő lép benne színpadra.

 

 

A francia Edith Piaf és a német Marlene Dietrich találkozása sorsszerű volt, a XX. század két zsenije szélsőségesen más habitust képviselt: Piaf az önpusztító szenvedély, Dietrich a végletes fegyelem és profizmus útján járt, s hogy kinek volt igaza – azt döntsék el a nézők!


Ma nem mernék róluk írni, ilyen őrültségbe csak fiatalon vág bele az ember. Amikor az üres papír fölött ültem, azon töprengve, hogy hogyan is lépjenek színre és szólaljanak meg ezek a csodálatos nők, Piaf dalait hallgattam, és beleborzongtam. Egyet ígérhetek, önök is hallani fogják a dalokat, és önök is borzongani fognak.

 

edith es marlene p

 

Pataki Éva: Edith és Marlene

Edith - Botos Éva
Marlene - Nagy-Kálózy Eszter
Momone - Kecskés Karina
Leplée / Raymond - Marton Róbert
Marcel / Theo - Nagy Dániel Viktor
Zongorista - Wágner Puskás Péter
 
Díszlet - Horgas Péter
Jelmez – Bujdosó Nóra
Produkciós vezető - Gáspár Anna
Produkciós asszisztens - Teklesz Zsuzsa
Rendező munkatársa - Kis-Kádi Judit
Rendezőasszisztens - Ladányi Cleo

Rendező - Mészáros Márta  



 

süti beállítások módosítása