Petrik Péter kapta idén a Bujtor-emlékgyűrűt Veszprémben

Petrik Péter lakatostár-vezető vehette át november 29-én a Veszprémi Petőfi Színház munkatársai közül a Bujtor-emlékgyűrűt, amelyet a négy évvel ezelőtt elhunyt színművész-rendező, Bujtor István özvegye alapított.

Hagyományosan ilyenkor adják át a Medgyaszay-díjat is, amelyet ezúttal Németh Gabriella, a női szabótár vezetője, főszabász kapott. Mindkét elismerés a színházi háttérdolgozók díja, a társulat ítéli oda titkos szavazással.
A pénteki ünnepségen Bujtor Judit elmondta: reméli, hogy még sokáig adhatja át ezt a díjat. "Tudom, hogy István örülne ennek a szokásnak" - tette hozzá.

 

PetrikBujtor Judit és Petrik Péter. Fotó: Nagy Lajos / MTI


Az MTI-nek felidézte, hogy az elismerést három évvel ezelőtt alapította. "A színészeknek annyi díjat alapítottak, de azoknak, akik nélkül nincsen színház, nem. A díj méltó módon emlékezik Bujtor Istvánra, aki igazi csapatjátékos volt, tudta motiválni a körülötte dolgozókat és neki minden kis fogaskerék számított" - magyarázta Bujtor Judit.


Beszélt arról is, hogy úgy érzi, Bujtor Istvánt sokan szerették, és ez halála után is körülveszi. A veszprémi színház, amelyet 2008-tól haláláig vezetett, őrzi emlékét, filmjeit még mindig játsszák, Balatonfüreden pedig szobrot állítottak neki. Megjegyezte: az a szeretet, amellyel Bujtor István emlékét ápolják, segít neki feldolgozni az elvesztését is.

 

Németh Gabriella

Petrik Péter és Németh Gabriella. Fotó: Nagy Lajos / MTI


A díjátadó után három kiállítás nyílt a teátrumban. A Képzeletben otthon című tárlaton a Fedél Nélkül című utcalap hajléktalan alkotóinak munkáit az aulában tekinthetik meg a nézők. Szeretett ikonjaim és szentképeim címmel Dömsödi Izabella bándi ikonfestő tárlata ugyanitt kapott helyet, a kávéházban pedig Jánoskúti Márta Kossuth- és Jászai-díjas érdemes művész jelmeztervei tekinthetők meg.

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása