A Zsolnay Szalon vendége lesz Bagossy László és Pogány Judit

December 2-án 19 órai kezdettel a Zsolnay-negyed E78-as nagytermében kerül sor a népszerű szalon decemberi estjére, melynek témája: a mese. Veiszer Alinda vendége ezúttal Bagossy László, Jászai-díjas rendező, a Sötétben látó tündér című nagy sikerű mese szerzője, dr. Boldizsár Ildikó, mesekutató, író, kritikus, esszéista és Pogány Judit, színművész.

 

A Sötétben Látó Tündér című könyv eredetileg színházi előadásnak született az Örkény Színházban, Pogány Judit főszereplésével. Az előadás sikerdarab lett, és abból készült négy évre rá a könyv, amely a Világszép Nádszálkisasszony című népmese motívumaiból és A Sötétben Látó Tündér meséjére építkező mai mese. Ugyanis mindkettő központi témája a sötétség. A sötétséggel való játék színházi ötletként született meg, voltaképpen ehhez írta a színdarabot.

 

bagossy

 

Bagossy László 1995-ben kapott színházrendezői oklevelet, 1995-től 2011-ig szabadúszó rendezőként dolgozott Szolnokon, Nyíregyházán, Kecskeméten, Tatabányán, Egerben, Pécsett, Szegeden, Budapesten és Stuttgartban.


boldizsár

 

Boldizsár Ildikó szerkesztő, mesekutató, író, kritikus, esszéista, etnográfus, egyetemi tanár. 1987–1993 között az Országos Széchényi Könyvtár Új Könyvek szerkesztőségének munkatársa. 1988–1991 között a Magyar Tudományos Akadémia Néprajzi Kutatócsoport aspiránsa volt. 1993–1996 között a Pesti Szalon Könyvkiadó szerkesztője. 1997 óta a Ferenczy Könyvkiadó munkatársa. 1998 óta az ELTE Tanárképző Főiskola Karán meseesztétikát tanít. 2004 óta a Magvető Könyvkiadó főszerkesztő-helyettese.

 

pogány

 

Az est meglepetésvendége Pogány Judit, Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színművész, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, akinek többek között olyan mesealakok köszönhetik hangjukat, mint Vuk és Szaffi. A Pom Pom meséiben több mint száz, a Bogyó és Babócában több mint hetven hangon szólal meg.

Forrás: Eozin Magazin
 

süti beállítások módosítása