Ki ad ki 13 eurót színházra? - 2000 spanyol kulturális vállalkozás szűnt meg

Mintegy 2000 kulturális vállalkozás kényszerült lehúzni a rolót az elmúlt évben Spanyolországban, Madridban a filmszínházak csaknem 15 százaléka bezárt a kormány költségcsökkentési politikája nyomán - derült ki a legújabb statisztikai adatokból.


Éppen két esztendeje vonultak az utcára spanyol művészek és a kulturális élet alakítói a kormány drasztikus kiadáscsökkentő kultúrpolitikája és a művészeti és kulturális események áfájának tervezett emelése ellen tiltakozva. A Kultúra nem luxus jelmondatú madridi tüntetés résztvevői között ott menetelt a hollywoodi sztár, Javier Bardem és a kultikus spanyol filmrendező, Pedro Almodóvar is.


Azt jósolták, hogy a mozik, múzeumok, színházak és koncertek áfájának 8-ról 21 százalékra történő emelése megadja a "kegyelemdöfést" a válság által már amúgy is súlyosan érintett ágazatnak. Amint a spanyol kulturális minisztérium által csütörtökön közzétett éves statisztika bizonyítja, a művészeknek igazuk volt. A kulturális ágazatban 2011 és 2012 között 24 100 ember veszítette el állását.


Spanyolország még mindig mély gazdasági válságban van, a munkanélküliség mára elérte a 25 százalékot. "Egy ilyen helyzetben az emberek olyan, nem létfontosságú dolgokon takarékoskodnak, mint a művészet és a kulturális rendezvények" - magyarázta Pedro Palacios kulturális témákra szakosodott rádiós újságíró az osztrák APA hírügynökség tudósítójának.

 

ajto


Természetesen ebben nem kizárólag az áfaemelés vétkes - tette hozzá Palacios. De a kulturális költségvetés 2012. évi 15, majd idei 20 százalékos visszavágásával együtt ez az intézkedés halálos csapást jelent az ágazatnak.


A kulturális vállalkozások úgy próbálnak túlélni, ahogy tudnak. A Renoir madridi mozihálózat novemberben például két egymást követő hétvégén 50 százalékkal csökkentette a belépőjegyárakat. Hosszú sorok kígyóztak a mozik előtt, de ez csak egyszeri kísérlet volt arra, hogy visszacsábítsák a spanyolokat a mozielőadásokra. A árkedvezményes vetítéseket követő napon a mozitermek ismét üresen tátongtak.


"Ki ad ki manapság 9 eurót mozira vagy 13 eurót színházra, ha nem tudja, hogy miből fogja fizetni a jelzálogkölcsönét?" - tette fel a kérdést Pedro Palacios. A számok őt igazolják. A spanyolok az elmúlt évben éppen egymilliárd euróval kevesebbet költöttek kultúrára és művészetre, mint 2011-ben.
José Ignacio Wert kulturális miniszter akkoriban beismerte: "Nekem se tetszik az adóemelés. De a válság miatt nincs más választásunk".


Ha a gazdaság ismét erőre kap, az áfaemelést vissza lehetne vonni. De lehet, hogy sok kulturális vállalkozás számára ez már későn lesz.

 

Forrás: MTI

 

 

süti beállítások módosítása