Máli néni - Címszerepben Kiss Mari Szombathelyen

November 29-én mutatta be a Weöres Sándor Színház Füst Milán Máli néni című bohózatát, Koltai Róbert rendezésében, Kiss Mari főszereplésével.

Ajánló az előadás elé:

 

"A '30-as évek végén Füst Milán vígjátékot írt a szépséges Margit kisasszonyról, az őt ostromló vezérigazgatóról, annak idegtépően szerelmes Alfonz fiáról, és lányáról, a karcos-titokzatos Tildáról. Szerepel továbbá a történetben egy kisfiú, akinek talán három anyja van, talán egy sincs; Horváth úr, a könyvelők gyöngye, a mindenütt hallgatózó Novák bácsi, és ennek felesége, Máli néni, aki így mutatkozik be: »Egy szegény rokon. Valaha jómódban, most tönkretéve. Ilyen a világ, kérem.«

 

Máli néni - ez a tipikusan pesti tündér és boszorkány - a végén mindent helyre rak. A gazdag veszít és győz a szegény. Vérbő avantgarde bohózat ez a tipikusan pesti mese. Füst darabja szinte azt sugallja: az élet már nem is álom, inkább őrület. De - vígjátékról lévén szó - szeretnivaló őrület."

 

Máli4

 

Kritikus szemmel a produkcióról:

 

"A szépséges Margit kisasszony (Csonka Szilvia) a Hamupipőkénk, aki egy négyszáz főt foglalkoztató gyár titkárságának íróasztala mögött csücsül. Bált nem rendeznek a hercegi udvarban, de anélkül is legyeskednek körülötte a férfiak. Legfőképp az őszülő amorózó vezérigazgató (Trokán Péter), és annak idegtépően szerelmes Alfonz fia (Kálmánchelyi Zoltán), valamint hordja a virágcsokrot rendületlenül a kedves és szerény könyvelő (Orosz Róbert). Köztük téblábol a mostoha úrilány: a gazdag, karcos-titokzatos és ultramodern Tilda (Nagy Cili).

Ebben a tébolydában tesz rendet a jó öreg Máli néni (Kiss Mari). Ő az, aki törülközőt teker a női hasakra, gabalyítja majd kibogozza a szálakat, hogy aztán tágra nyílt szemekkel csak ennyit mondjon: MIIITTUDOMÉN. És abszurdként ott van mindvégig Novák bácsi (Kertész Péter), a dekadens öreg, aki fütyül Máli néni boszorkánykonyhájára, és csak ül, és alszik, mint egy csendes őrült abban a zöld fotelben. Mert, ahogy egy helyütt olvastam: „Füst Milán darabja szinte azt sugallja: az élet már nem is álom, inkább őrület. De – vígjátékról lévén szó – szeretnivaló őrület…”

Koltai és a szombathelyi társulat tisztes (iparos) munkát végzett, felszolgálta azt, amit Füst Milán kifőzött". (Forrás: Nyugat.hu)

 

Képek az előadásból:

 

máli1

1.

 

Máli2

2.

 

Máli3

3.

 

Máli5

4.

 

Máli6

 5.

 

Máli7

 6.

 

Máli8

 7.

 

Máli9

8.

 

Máli11

9.

 

Máli12

10.

 

Máli13

11.

 

Máli15

12.

 

Máli16

13.

 

Füst Milán:
Máli néni

Szereplők:
Máli néni: Kiss Mari
Novák bácsi: Kertész Péter m.v.
Vezérigazgató: Trokán Péter
Alfonz: Kálmánchelyi Zoltán
Tilda: Nagy Cili
Margit: Csonka Szilvia
Horváth: Orosz Róbert
Másik Margit: Lévai Tímea
Virágárus lány: Ostyola Zsuzsanna
Szolgáló: Poór Éva
Szolga: Szathmáry Gábor
Gyerek: Ujhelyi Barna Balázs

Díszlettervező: Horgas Péter, Takács Lilla
Jelmeztervező: Dőry Virág
Zenei vezető: Müller Péter
Korrepetítor: Falusi Anikó
Ügyelő: Győrváry Eszter
Súgó: Balogh Lívia
Rendezőasszisztens: Juhász Ádám
 

Rendező: Koltai Róbert


További előadások: november 30.,

december 2., 4., 6., 9., 10., 11., 14., 19., 20., 27.

 

süti beállítások módosítása