José Cura a Művészetek Palotájában énekel

José Cura világhírű argentin operaénekes fellépésével rendez jótékonysági estet a Salva Vita Alapítvány kedden a Művészetek Palotájában.

A Salva Vita Alapítvány húsz éve támogatja a fogyatékos embereket abban, hogy megtalálják helyüket a nyílt munkaerő-piacon és a társadalomban. José Cura öt éve ajánlotta fel először, hogy segít ismertté tenni az alapítvány munkáját - hangzott el az eseményről hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

 

Vég Katalin, az alapítvány ügyvezető igazgatója elmondta, azért tartják rendkívüli jelentőségűnek, hogy José Cura ismét vállalta a felkérést, mert abban bíznak, hogy a foglalkoztatásra váró sérült emberek és a munkáltatók egymásra találása sikeres lesz. "A koncerten kívül a hétköznapokban is sokat kell dolgoznunk a munkáltatókkal azon, hogy nyitottak legyenek a speciális képzésben részesült sérültek befogadásában" - fűzte hozzá az ügyvezető.

 

Cura Jose Foto

 

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a koncerthelyszín biztosításával ők is támogatni kívánják az alapítványt. José Curát, aki először lép fel a Művészetek Palotájában, más alkalommal, egy áriaesten vagy egy hagyományos, félig szcenírozott operaelőadáson is szívesen látnák a Müpában - fűzte hozzá.

 

"Szülőhazám, Argentína autentikus muzsikájával várom a közönséget. Klasszikus zenét fogunk játszani a Los Calchakis zenekarral, autentikus hangszereken, például az indián furulyán, a quenán, a charangón, amely egy kisméretű gitárszerű instrumentum, vagy az indián pánsípon" - részletezte az énekes.

 

Az első részben argentin dalok hallhatók, köztük az egyik José Cura szerzeménye: a Pablo Neruda chilei költő verseire komponált hét költeményből álló ciklus egy darabját énekli. "Klasszikus műzenét játszunk, folklorisztikus beütéssel. A zenei képzésünk éppúgy európai gyökerű, ahogy Magyarországon is az volt, és ma is az. De Bartók és Kodály is felhasználta az autentikus népzenét. Mindig is lelkesedtem a tevékenységükért" - árulta el José Cura.  

 

A koncert második részében Ariel Ramírez legismertebb műve, a Kreol mise és a karácsonyi témájú Navidad Nuestra csendül fel. "Egyházi zene szólal meg, de argentin módra, a szakrális dallamok alapja tánczenei ritmusú, szinte muszáj mozogni hozzá, higgyék el, nagy élményben lesz részük - ígérte a világhírű tenor.

 

A jótékonysági munkával kapcsolatban kiemelte: az fogta meg az alapítványban, hogy nem merülnek el a sajnálatban. Épp ellenkezőleg: arra tanítják a fogyatékos embereket, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt saját boldogulásuk érdekében. "Munkájuk nyomán és biztatásuk eredményeképpen a fogyatékos emberek elhiszik, hogy ők is képesek dolgozni, és ezt bizonyítják is."

 

Forrás: MTI, Színház.hu, Müpa

 

süti beállítások módosítása