Az igazság szolgái - Újra látható a PanoDráma előadása

Új helyszínen, a Jurányi Inkubátorházban látható újra – decemberben három alkalommal – a PanoDráma zenés tárgyalási kabaréja, Az igazság szolgái (174/B).

A sajóbábonyi esetet feldolgozó dokumentumszínházi előadásban estéről estére tizenkét középiskolás diákból álló esküdtszék hoz ítéletet. A december 11-i előadás után az alkotók közönségtalálkozót tartanak.

 

Ajánló az előadás elé:


„Aki mást valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoporthoz vagy a lakosság egyes csoportjaihoz tartozása vagy vélt tartozása miatt bántalmaz, illetőleg erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntettet követ el, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” (BTK 174/B. § 1996. évi XVII. törvény 3. §.)

 

igazsag1


2009 novemberében Sajóbábonyban cigányok egy csoportja támadt a városba érkező gárdisták autójára, miután előző nap már összetűztek egy Jobbik-gyűlés részvevőivel. A gárdisták provokálni akarták a gyilkosságok miatt akkor már két éve rettegésben élő romákat, akik baltával, fejszével, fokossal estek neki a kocsinak. Csodával határos módon az autóban ülőknek bántódása nem esett. Ám van, aki úgy ült két évig előzetesben ártatlanul, hogy az egyetlen tanú, aki hátulról felismerni vélte, már visszavonta vallomását.

A sajóbábonyi esetben az elsőfokú bíróság a kilenc vádlottra összesen 27 év 9 hónap börtönbüntetést szabott ki, ezt másodfokon majdnem 40 évre emelték. Az ítélet súlyosbító körülményként számította be a romák “rasszizmusát”, vagyis hogy a “magyarok” elleni gyűlöletből cselekedtek. A kisebbségek védelmére hozott törvényt tehát sikerült ellenük fordítani.

A PanoDráma előadása a társulattól már ismert dokumentumszínházi módszereket Augusto Boal közösségi színházi metódusával ötvözi. Az előadás a 174/B paragrafust az első törvényjavaslattól az értelmezésen és alkalmazáson át a vele való visszaélésig követi, mert a kisebbségek védelmére szolgáló passzust Magyarországon talán egyedülálló módon éppen ellenük fordítja a jog.

igazság2Fotó: Kallos Bea

 

A darab mintegy 100 óra interjú, 300 oldal tárgyalási jegyzőkönyv és 1200 oldal perirat alapján mutatja be, mi zajlott az elvileg vak Iustitia templomában Miskolcon. Az eset összetett, mindenkinek van igazsága, a per azonban inkább egy kabaréra hasonlít, az igazság szolgái pedig mindent szolgálnak, csak az igazságot nem.

A PanoDráma előadásán tizenkét középiskolás diák tárgyalja meg az esetet és minden este új esküdtszék hoz ítéletet a sajóbábonyi esetről.

 

“Tudod mi volt még egy rettenetes élmény? Most meg nem mondom, hogy hétfőn, vagy kedden, jöttek a kommandósok ide. Kettő ide beállt, szörnyű volt nézni őket, mert különben ijesztő volt, félelmetes és itt ült Lakatos Józsi, akiről te beszélsz, hogy milyen, tényleg rendes gyerek. Ha hiszed, ha nem ott, ült a párjával, és akkor odament hozzá egy, kettő meg itt megállt. Öten voltak, ahogy kiugrottak a kocsiból maszkban, minden, Lakatos Józsefet keressük. Mondja a Józsi, hogy én vagyok. De az szó nélkül, pedig egy hatalmas nagy darab gyerek, odavitték a beton túlsó izé, nekivágták a falnak, és mondta, hogy, de akkor is a gyerek szépen mondta, hogy nekem itt vannak az irataim hátul, de nem mondták, hogy miért, meg semmit. Úgy nekivágták a falnak, kiszedték az izéjét, bilincset vertek rá, a csaj ott bepisilt, a felesége. Hát az élettársa, nem a felesége volt. Az úgy megijedt, az úgy reszketett még egy óra múlva is, el is vitték Józsit.”

igazság3

Fotó: Kallos Bea

 

 

Az előadásokra támogatói jegyek válthatók: 


A PanoDráma a decemberi Az igazság szolgái (174/B) előadásaira pártoló jegyeket kínál azoknak, akik szeretnék segíteni munkáját a legérzékenyebb szociális témák feldolgozásában. A jegyárak az előadás számaihoz kötődnek, a pártolók támogatásuk függvényében ajándékot is kapnak.

 

7000 forintos jegyeket kínálnak azoknak, akik a PanoDráma hetedik nagy produkcióját szeretnék megtámogatni. Ajándékuk egy DVD-felvétel a nagy nemzetközi sikerű Szóról szóra című előadásról.

9000 forintos jegyet vásárolhatnak azok, akik a kilenc vádlottra, közöttük a nyilvánvalóan ártatlan Lakatos Józsefre szeretnének emlékezni. Ők a DVD mellé meghívást kapnak a PanoDráma december 4-i műhelybemutatójára a Trafóba.

17400 forintos jeggyel várják azokat, akik a gyűlölet-bűncselekménynek a hazai Btk. megfelelő számú, 174/B paragrafusát akarják ezzel kőbe vésni. Ők a DVD mellé egy második jegyet is kapnak az előadásra.

Végül a másodfokon negyven kiosztott év mementójául 40000 forintos jegyekkel tudják támogatni a PanoDráma munkáját azok a nagylelkű szponzorok, akik ezt kiemelten fontosnak tartják. Ők a Szóról szóra DVD mellé az előadásban szereplő színészek és az alkotócsapat személyre szabott ajánlásával ellátott fényképét kapják.

A támogatói jegyet e-mailben tudják megrendelni az ehseg2013@gmail.com címen Garai Judittól vagy Lengyel Annától. A támogatásról számlát adnak.

 
Videoajánlók:


A sajóbábonyi boltos monológja, előadja: Bartsch Kata


A Csóka-család jelenete, előadja: Csákányi Eszter és Szamosi Zsófia 

Az iskolaigazgatónő monológja, előadja: Urbanovits Krisztina 
Interjú egy sajóbábonyi rendőrrel (részlet), előadja: Bartsch Kata és Kádas József


A sajóbábonyi polgármester monológja, előadja: Ördög Tamás
 Az igazság szolgái (174/B)

 

Előadják: Bartsch Kata, Csákányi Eszter, Kádas József, Nagy Viktor, Ördög Tamás, Szamosi Zsófi, Urbanovits Krisztina, valamint egy tizenkét diákból álló esküdtszék

Zeneszerző: Melis László
Videó: Balogh Balázs, Taskovics Éva
Dokumentáció: Bíró Dénes
A közösségi projekt vezetői: Feuer Yvette és Szabó Veronika
Önkéntesek: Gábor Sára, Szilágyi Áron, Vajda Viktória 
Dramaturgia: Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna
Koncepció, kreatív producer: Lengyel Anna

Támogatók: NEFMI, NKA, EU Kultúra Program

Előadások: Jurányi Inkubátorház, 2013. december 9., 10., 11. 20.00

(Az előadás angol felirattal látható.)

Jegyrendelés: http://juranyihaz.hu/jegyinfo/online-rendeles/

süti beállítások módosítása