Bűnösnek találta a bíróság a Bolsoj balettigazgatója elleni támadás résztvevőit

Bűnösnek mondta ki a bíróság kedden a moszkvai Nagyszínház balettigazgatója, Szergej Filin elleni kénsavas támadás résztvevőit, köztük a teátrum szólótáncosát, akit a bűncselekményre való felbujtással vádoltak meg.

 

Első fokon hat év szigorított börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélte kedden a bíróság Pavel Dmitricsenkót, a moszkvai Nagyszínház balettigazgatója elleni savtámadás megszervezésében bűnösnek talált szólótáncost.

A moszkvai Mescsanszkij kerületi bíróság 10 év fegyházbüntetést szabott ki a bűncselekmény elkövetőjére, Jurij Zaruckijra és 4 év szigorított börtönre ítélte a férfit a támadás helyszínére szállító Andrej Lipatovot. Emellett mintegy 3,5 millió rubel (mintegy 23,5 millió forint) kártérítést ítélt meg Szergej Filin balettigazgatónak, aki majdnem elveszítette látását. Több mint három óra hosszáig tartott, amíg a bíró ismertette az indoklást, s csak ez után hirdette ki az ítéletet. Az elítéltek védői fellebbeznek.


A Mescsanszkij kerületi bíróság szerint bizonyítást nyert, hogy Pavel Dmitricsenko, a Bolsoj balett-táncosa, valamint ismerőse, Jurij Zaruckij és egy Andrej Lipatov nevű férfi előre eltervezett bűncselekményt hajtott végre január 17-én.
Szergej Filin súlyos szem- és arcsérüléseket szenvedett, amikor lakása közelében Jurij Zaruckij kénsavat fröcskölt rá. A moszkvai Nagyszínház balett-társulatának művészeti igazgatója több mint húsz szemműtéten esett át Németországban, de még így is csak részlegesen nyerte vissza látását.


Az ügyész múlt pénteken Dmitricsenkóra 9, Zaruckijra 10, Lipatovra 6 év fegyházban letöltendő szabadságvesztést kért.

 

Pavel Dmitricsenko


Az Izvesztyija című orosz lap arról számolt be, hogy Pavel Dmitricsenko 150 kollégája pár napja nyílt levélben fordult a bírósághoz, remélve, hogy az igazságos ítéletet hoz az ügyben és figyelembe veszi "a Nagyszínház balett-társulatánál kialakult igen fájdalmas helyzetet".

 

Mihal Lavrovszkij, a moszkvai balettakadémia művészeti igazgatója kijelentette, súlyosnak tartja a Dmitricsenkóra kiszabott ítéletet, de a tettét is, ugyanakkor hozzátette: nem nagyon bízik az orosz igazságszolgáltatásban. A neves orosz balettmester, koreográfus szeretné tudni az igazságot, amely szerinte nem derült ki.


A moszkvai Nagyszínházban eközben egymást érik a meglepetést okozó bejelentések. Az ítélethirdetés napján derült ki, hogy a Bolsoj nem hosszabbítja meg a szerződést Filin munkatársával. Gyiljara Tyimergazina 2011 óta dolgozik a balettigazgató mellett tanácsadóként és sokak szerint túl nagy beleszólása volt a szakmai munkába.


Hétfőn felmondott a Bolsoj nemzetközi hírű zeneigazgatója. Vaszilij Szinajszkij, aki egyben vezető karmesterként is működött a teátrumban, két héttel Verdi Don Carlos című operájának bemutatója előtt jelentette be döntését, és már nem dolgozik a Bolsojban.

 

Forrás: MTI

 

süti beállítások módosítása