Emléktáblát állítottak Kabos Lászlónak Sárváron

Tábla is őrzi ezután Kabos László színművész emlékét szülővárosában, Sárváron a róla elnevezett utcában - közölte az MTI-vel kedden Kondora István, Sárvár polgármestere.

kaboslaszlo

 

Felidézte, hogy Kabos László 2005-ben posztumusz lett a város díszpolgára, ezt követően pedig utcát is elneveztek róla. Az utca első házának falára került fel születésének 90. évfordulója alkalmából az emléktábla.

 

Ezen a színész gyakran hangoztatott mondását is megörökítették: "Akinek humora van, mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes".

 

Kabos László a Pódium Kabaré színpadán lépett fel először 1946-ban. Később a Fővárosi Vígszínház, a Kamara Varieté tagja, 1951-től a Vidám Színpad művésze volt. Paródiákkal kezdte pályáját, majd kabarészerepekben, bohózatokban, vígjátékok főszerepeiben aratott nagy sikereket. Szívesen élt harsány, ripacs eszközökkel, miközben a kisember elesettségét is mindig bemutatta.

 

Kabos Laszlo

 

Magánszámaival járta az országot és a nagyvilág magyarok lakta városait, a vörös hajú "kis Kabos" fellépése mindenütt teltházakat vonzott. 1949-től filmezett és számos mulatságos epizódszerepet játszott. 1968-ban Hintsch György rendező az ő színészi alkatára szabta A veréb is madár, majd 1973-ban a Hét tonna dollár című filmek főszerepét. 1966-ban Jászai Mari-díjjal, 1983-ban érdemes művész címmel tüntették ki.

 

Forrás: MTI, Színház.hu

süti beállítások módosítása