Kiírták az új pályázatot a Vígszínház vezetésére

Kiírta a főváros az új pályázatot a Vígszínház vezetői posztjára, a megbízatás másfél éves időtartamra szól.

Az első kör eredménytelen volt

 

A pályázatot első körben még ötéves ciklusra hirdették meg az igazgatói pályázatot, viszont szeptemberben nem született döntés. Akkor Eszenyi Enikő mellett Balázs Péter, a szolnoki Szigligeti Színház vezetője pályázott. Balázs Péter Eszenyi Enikővel ellentétben - nem hozta nyilvánosságra pályázatát. Azonban a nol.hu részleteket szivárogtatott ki a dolgozatból, miszerint Balázs Péter Vígszínháza családoknak kínálna színházat, "általános, katartikus, transzcendens, jellemfejlődésre, nagy alakításokra alkalmas színpadi műveket, melyek erkölcsi tanulsággal szolgálnak minden esetben, ha műfajilag sokszínűek is”.

Mindketten három-három voksot kaptak a szakmai bizottságtól, majd a Fővárosi Közgyűlés érvénytelennek nyilvánította a pályázatot.

 

Ezt követően Tarlós István főpolgármester magánvéleményként azt nyilatkozta, meg kellene hosszabbítani Eszenyi Enikő mandátumát, és a választások után kellene pályázatot kiírni a posztra: "Ha nem lesz kampányőrület, akkor ki lehet írni egy olyan pályázatot, amikor nem politikai szempontból tematizálják mindenféle oldalról ezt a dolgot."

 

vigszinhaz

 

Kortárs, zenés és családi darabok bemutatását várják el

 

A kormany.hu-n kedden megjelent kiírás szerint az ügyvezető igazgatói munkakört 2014. február 1-jétől 2015. június 30-ig töltheti be a nyertes. A pályázatokat 30 napon belül várják. Az elbírálás határideje a pályázat benyújtását követő legfeljebb 60 nap.

 

A pályázatok elbírálása során az alábbi szakmai-minőségi szempontokat tervezik figyelembe venni:

− a modern, 21. századi, művészszínházi jelleg megőrzése, 
− a klasszikus és kortárs magyar- és világirodalom legkülönbözőbb műfajú és hangvételű darabjaiból sokszínű, vonzó repertoár kialakítása, 
− fontos társadalmi problémákat, univerzális emberi kérdéseket felvető kortárs művek műsorra tűzése, 
− igényes zenés művek; gyerek-, ifjúsági-, illetve családi darabok bemutatása, 
− országosan, nemzetközileg elismert művészekkel, előadó-művészeti szervezetekkel történő együttműködés, 
− a helyi művészeti, közoktatási, közművelődési és társadalmi, közösségi szervezetekkel való kapcsolatépítés, 
− a gyermek-, illetve ifjúsági korosztály igényes színházra nevelése, 
− a fiatal művészek pályakezdésének és kibontakozásának támogatása, 
− nemzetközi szakmai kapcsolatépítés és együttműködés, 
− jelentős eseményekhez, jeles napokhoz, évfordulókhoz történő kapcsolódás. 

 

A pályázati kiírás szerint a Vígszínház új vezetőjének feladatai között lesz a színház művészeti, gazdasági-üzemeltetési programjának kidolgozása és megvalósítása, valamint szervezeti, vezetési, működési feltételeinek megvalósítása. A pályázat feltételei között van évente legalább 300 előadás megtartása, saját társulattal legalább évi két bemutató létrehozása. A megtartott előadások legalább 75 százalékának a színház saját produkciójának kell lennie, és - valamennyi játszóhelyet figyelembe véve - átlagosan legalább 70 százalékos látogatottsággal kell működnie.

 

Egy újabb sikertelen pályázat esetén mindenképpen Eszenyi Enikő marad az igazgató

A Fővárosi Közgyűlés november 14-i ülésén arról is döntött, hogy - amennyiben a pályázati eljárás 2014. január 31. napjáig nem zárul le - 2014. február 1-jétől az új ügyvezetővel történő jogviszony létesítéséig a jelenlegi ügyvezetőt, Eszenyi Enikőt bízza meg az ügyvezetői feladatok ellátásával.

 

A színházat jelenleg vezető Eszenyi Enikő megbízatása 2014. január 31-én jár le. 

 

A kiírást itt elérheti.

 

Forrás: Színház.hu, MTI, kormany.hu

 

 

süti beállítások módosítása