Az összes Pintér Béla-előadás látható lesz decemberben

A 15 éves Pintér Béla Társulat jubileumi fesztivállal ünnepel: mind a 16 repertoáron lévő előadását eljátssza decemberben a Szkéné Színházban és az Átrium Film-Színházban.

Jubileum az Átriumban

 

A társulat vezetője, a pályáját színészként kezdő Pintér Béla 15 év alatt 19 darabot írt és rendezett, előadásai közül 16-ot láthat december 5. és 30. között a fesztivál közönsége - olvasható a szervezők közleményében.


A társulat összetétele sokat változott az évek során, de minden repertoáron lévő produkciót eredeti formájában, eredeti szereposztásban játszanak a mai napig.

 

GYEVUSKA

Gyévuska


A magyar kultúra elemeit bátran használó, a komédia és a tragédia eszközeivel egyszerre ható, olykor provokatív előadásaik közül több mérföldkőnek számít. Nem véletlenül nevezte egy kritikus "nemzeti színháznak" Pintér színházát, hiszen minden darabja a magyar hétköznapokból, a minket körülvevő világból meríti témáját.


A társulatot ma az egyik legjelentősebb és leginvenciózusabb magyar színházi alkotóműhelyként tartják számon külföldön is. Rangos színházi fesztiválok vendégeként mutatták be előadásaikat többek között New Yorkban, Moszkvában és több európai nagyvárosban.

 

Pintér Béla első drámakötete az idén jelent meg. Darabjai közül több olvasható idegen nyelven, például németül, lengyelül, kínaiul.


A társulat népszerűségét az is mutatja, hogy az utóbbi években előadásaik nézettsége "százhúsz" százalékos, a jubileumi előadásokra az összes jegy egy nap alatt elfogyott.


A decemberi előadások után a közönség találkozhat az alkotókkal a Színházi Kritikusok Céhe által szervezett szakmai beszélgetéseken, a Kritikus Órákon. A beszélgetésre azokat a nézőket is várják, akik ezúttal nem kaptak jegyet, de már látták az előadást, és kíváncsiak létrejöttének hátterére.

 

A fesztiválon a Titkaink (2013), A 42. hét (2012), a Kaisers TV, Ungarn (2011), a Tündöklő Középszer (2010), a Szutyok (2010), A Soha Vissza Nem Térő (2009), A Démon Gyermekei (2008), Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög (2007), az Árva Csillag (2007), a Korcsula (2006), az Anyám Orra (2005), A Sütemények Királynője (2004), a Gyévuska (2003), a Parasztopera (2002), A Sehova Kapuja (2000) és a Kórház-Bakony (1999) című előadást láthatja a közönség.

 

kaisers
Kaisers TV, Ungarn

 

Pintér Bélával friss interjút közölt a Népszava:

 

(...) - A Titkaink az egyik legpolitikusabb darabja. Mennyire szempont, hogy aktuális, közéleti témát válasszon?

- Nem árt, ha az engem éppen érdeklő előadásnak vannak közéleti vonatkozásai is, de nem alapvető szempont. Amennyiben a színháznak az a célja, hogy a valóságnak tükröt tartson, akkor a valóság különböző rétegeit is meg kell jeleníteni. Egy új darab megírásakor, illetve amikor elkezdjük próbálni, mindig az egyén problémáiból indulunk ki, de a közéleti, társadalmi konfliktusok is megtalálhatók.

- Úgy tűnik, mintha az utóbbi időben ez a szegmens jobban érdekelné.

- A korábbi előadásainkban is megjelentek ezek a problémák, csak az elején inkább virágnyelven. Egy idő után egyfajta "nemzeti" színházként gondoltam saját társulatunkra. Tudtam, hogy a produkcióinkra járnak bal- és jobboldali szavazók egyaránt, fontos volt számomra, hogy mindkét oldal szimpatizánsait képes legyek megszólítani, és így legalább ebben a közegben, egy színházban egység teremtődhet a két tábor között.

- De gondolom ez nem direkt kiegyensúlyozást jelentett?

- Nem, dehogy, csak próbáltam a lehetőségek szerint minél objektívebb, árnyaltabb lenni. Persze már akkor is megvolt a politikai véleményem, vagy ha úgy tetszik a pártállásom. De nem szerettem volna, ha ez túlzottan teret nyer az előadásaimban. Aztán 2010 után, amikor a független színházakat egyszerűen bűnös parazitaként kezelték az állami kulturális támogatás terén, illetve a kormánypárti kultúrpolitikai retorikában, én is nyíltabban elmondtam a véleményemet, gyávaság lett volna erre rébuszokban válaszolni. A választások előtt mutattuk be a Szutyok című előadást, amelyet az antiszemitizmus torokszorító fenyegetése szült. Sajnos a téma egyáltalán nem vesztett aktualitásából. Aztán a forradalomról szerettem volna beszélni a Kaisers Tv, Ungarnban. Az előadás egyik fontos pillanata, amikor Petőfi Sándor, aki köztudottan az életét áldozta a forradalomért, azt mondja: ne dobálózzunk azzal a szent szóval, hogy forradalom, hiszen ezért nagyon sok ember adta az életét ebben az országban. Már az ő emlékük miatt se vegyünk a szánkra a piszlicsáré ügyeink érdekében. Folytatást itt talál.

 

titkaink
Titkaink

 

A 15 éves Jubileumi Fesztivál programja részletesen:

SZKÉNÉ SZÍNHÁZ:

Kórház-Bakony
december 5. (csütörtök) 20.00 óra
december 6* (péntek) 20.00 óra

Gyévuska
december 10.* (kedd) 20.00 óra

A Sütemények Királynője
december 12.* (csütörtök) 20.00 óra

Anyám Orra
december 14.* (szombat) 20.00 óra

Árva Csillag
december 16.* (hétfő) 20.00 óra

Az Őrült, az Orvos, a Tanítványok és az Ördög
december 17.* (kedd) 20.00 óra

A Démon Gyermekei
december 18.*(szerda) 20.00 óra

A Soha Vissza Nem Térő
december 19.*(csütörtök) 20.00 óra

Szutyok
december 21.* (szombat) 20.00 óra

Tündöklő Középszer
december 22.* (vasárnap) 20.00 óra

Kaisers TV, Ungarn
december 27.*(péntek) 20.00 óra

A 42.hét
december 28.* (szombat) 20.00 óra

Titkaink
december 29.* (vasárnap) 20.00 óra
december 30. (hétfő) 17.00 és 20.00 óra


ÁTRIUM FILM-SZÍNHÁZ:

A Sehova Kapuja
december 7. (szombat) 19.00 óra
december 8.* (vasárnap) 19.00 óra

Parasztopera
december 9* (hétfő) 19.00 óra

Korcsula
december 15.*(vasárnap) 19.00 óra

*„Kritikus Óra” - beszélgetés a nézőkkel az előadás után

 Forrás: Színház.hu, Népszava, MTI

 

süti beállítások módosítása