Körhintamenet - Könyv jelent meg Törőcsik Mariról

Beszédes könyv Törőcsik Mariról. Ez az alcíme Szabó G. László interjúkötetének, amely a Kalligram Kiadó gondozásában jelent meg Körhintamenet címmel.

A kötetben tíz nagyinterjú olvasható a Nemzet Színészével, s több mint negyven hazai és külföldi pályatársa vall róla, a nagy kalandhősről, aki már a túlsó partot is megjárta, de kacagva jött vissza…

A könyv ünnepi bemutatója december 6-án, pénteken délután 4 órakor lesz a Vígszínház alagsori büféjében a művésznő és a szerző személyes részvételével.

 

torocsik

 

A bevezetőből:

 

„Nem, nem és nem! Ugye, ért engem?!” 
Ezzel kezdtük ezt a könyvet. Illetve csak én kezdtem, pályatársai, partnerei és rendezői vallomásait gyűjtve, majd írva és újraírva beszélgetéseinket. Biztatónak néha egy „nem!” is elég, három pedig már felér egy „igen!”-nel. Bár ő tényleg nem akarta, hogy könyvet írjak róla. Egyszerűen nem volt kedve múltba ásó, nagy feltárulkozásokhoz, mert úgy érezte, s ma is úgy érzi, elmondott őr
mindent, amit el akart mondani. Többször jelezte: nem is annyira a kérdéseket unja, mint inkább önmagát. Hozzáteszem: csak addig, míg bele nem lendül. Onnantól fogva csodás repülés, stílusosan fogalmazva: szerelmes körhintamenet minden vele folytatott csevegés. Csak be kell őt cserkészni, rá kell szedni, meg kell győzni, ha már a kérdező túl van vele jó pár privát és több ilyen közreadott beszélgetésen. S amint belemegy egy újabb interjúba, gyorsan kiderül: soha nem volt és ma sem az a színésznő, aki a babérjain ülve, mindent rózsaszínre festve nosztalgiázna. Nem, nem és nem. Ezt már én mondom. Ő egészen más ember. Pedig már abból is megélne, ha csak mesélne, emlékezne. Több felvonásos, izgalmas előadás lenne az is, de lehetne egy összefüggő, nagy ívű mozitrilógia vagy akár egy rendhagyó televíziós dokumentumsorozat is. Bármi, csak nem egy hagyományos portré. Azt nem tudná kívülről nézni. Még akkor sem, ha szívós, erős, türelmes alkat, aki nemcsak az én szememben korunk egyik legszebb, legnagyobb, legcsodálatosabb színésznője.
Törőcsik Mari."

 

A könyvet itt megvásárolhatja, illetve megrendelheti.

 

mari

 

Kritikus szemmel a kötetről:

 

A Népszava cikkéből

(...) Csalfa egy könyv, mert az ember belelapoz, megnézegeti a kötet végén sorakozó fotókat is, aztán belenéz a szövegbe, és akkor elveszett. Nem tud szabadulni, olyan különleges az interjúk és vallomások sora: abbahagyhatatlan az olvasás. Rendkívüli könyv, mert egy rendkívüli emberről szól szokatlan szókimondással. Jó, hogy Mari nem-jei ellenére a könyv elkészült. Szegényebbek lennénk nélküle, mert jóval kevesebbet tudnánk arról a csodás jelenségről, akit Törőcsik Marinak hívnak. (Eltűnődhetünk például azon, hogy ha Marit kivonnánk az újkori magyar filmtörténetből, mi maradnak meg nekünk? Alig valami.) 

Lefegyverző a névsor, színészek, színházi- és filmrendezők, írók adnak hozzá az emberi és művészi portréhoz ismeretlen-ismerős vonásokat. Szabó G. nagyon jól választotta ki könyve vallomástevőit (csak mutatóba: Alföldi, Spiró, Menzel, Forman, Zsámbéki, Závada, Makk, Janisch, Cserhalmi, Zsótér), s elérte, hogy a saját maguk is izgalmas művészegyéniségek lévén, a vallomásaik sora elkerülje a szokásos csapdát, a kötelező tiszteletkörök unalmát és hamisságát. 

Az olvasó élvezettel fedezi fel, kinek mit jelentett a pályáján Mari. Közhelyek veszedelme nélkül, mert nagyon konkrétan. (…)

Zsámbéki Gábor kimondja: "Ő tud olyasmiket, amiket az ember nem képes pontosan megmagyarázni.(...) Marinak nagyon sok olyan megoldása van, amelyekről mind a mai napig egészen pontosan nem tudom, hogy mitől voltak hatásosak." Pedig ha valaki, akkor a közös színházi munkáik révén rendezőként ő tudhatná. Mari egy színészi titkát fel is fedi: "Hogy ő mikor mekkora a színpadon, hogy milyen magas, mi a súlya, ő azt nagyon tudja váltogatni. Egyszer megnő, máskor sokkal kisebb és törékenyebb, mint valójában. Ilyeneket is tud." Makk Károly, aki a Szerelem című remekművön kívül még egy sor filmjében dolgozott Marival, ugyanezt úgy fogalmazza meg: "Teljesen tisztában van a saját fegyverzetével. Úgy játszik, ahogy akar." (...)

Folytatást itt talál.

 

 

 

süti beállítások módosítása