Kurtág György munkásságát ünnepelték Londonban

Lenyűgöző koncerttel kápráztatta el a közönséget Kurtág György a hét végén Londonban, ahol a zeneszerzőt a Royal Philharmonic Society (Királyi Filharmóniai Társaság) Aranymedáljával tüntették ki.

Kurtág György az 1920-as években született zeneszerzők legendás nemzedékéhez tartozik, akik a háború után új irányokba terelték a zenét - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.


A 20-21. század zenei életére jelentős befolyást gyakorló, jelenleg Franciaországban élő 87 éves zeneszerző egészségi állapota miatt nem szívesen utazik, ezúttal azonban kivételt tett és feleségével, Kurtág Mártával együtt Londonba utazott, hogy átvegye a 200 éve alapított londoni Royal Philharmonic Society Aranymedálját és csodálatos koncerttel örvendeztesse meg a Queen Elizabeth Hall közönségét.


A házaspár repertoárjában többek közt a Játékok című sorozatból összeválogatott darabok szerepeltek és a vasárnapi koncert fényét emelte Kikucsi Hiromi lenyűgöző hegedűjátéka is.

 

kurtaggy


A The Daily Telegraph cikkírója szerint a Kurtág házaspár játékát áthatotta a bölcsesség és élettapasztalat, olyan érzést keltve, mintha a több mint hatvan évnyi közös zenélés egyetlen pillanatba sűrűsödött volna össze. A hagyományos hangversenyzongora helyett a pár egy átalakított pianínón játszott, amelyből természetfeletti eleganciával és tisztasággal emelkedtek a magasba a hangok.


Az RPS Aranymedálját John Gilhooly, a társaság elnöke adta át Kurtágnak. "Nem vagyok a szavak embere" - mondta mentegetőzve a zeneszerző, majd köszönetképpen feleségével eljátszották Mozart: G-dúr variációk című művét.


Az Aranymedált 1870-ben alapították Ludwig van Beethoven születése 100. évfordulóján, hogy emlékezzenek a társaság és a német zeneszerző között fennállt szoros kapcsolatra. A Royal Philharmonic Society rendelte meg Beethoventől a IX. szimfóniát.


Olyan kimagasló zenei alkotó személyiségek nyerték eddig, mint Brahms, Britten, Sibelius, Walton, Prokofjev, Rachmaninov, Richard Strauss, Stravinsky, Delius, Elgar, Vaughan Williams, Lutoslawski, Ligeti, Messiaen, Henri Dutilleux és Elliott Carter.


A nemzetközi zeneélet egyik legrangosabb kitüntetésének másik idei díjazottja Schiff András zongoraművész, aki december 21-én veszi át az elismerést a brit fővárosban. 

 

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása