A Nemzetiben ünnepel a Magyarországi Szerb Színház

Kétszáz éves évfordulóját ünnepli a bajai Joakim Vujic nevéhez fűződő polgári szerb színjátszás, mely Magyarországról indult 1813-ban, a Magyarországi Szerb Színház pedig húsz évvel ezelőtt alakult – e két jeles évforduló alkalmából december 6-án a Nemzeti Színházban mutatják be Radoslav Zlatan Dority: Csoda a Rondellában című, külön erre az alkalomra írt színjátékát.

 

Jeles évfordulót ünnepel a polgári szerb színjátszás, mely kétszáz éve Magyarországról indult, amikor „a szerb színház atyjának” is nevezett Joakim Vujic, a Szentendrén tanítóskodó bajai pravoszláv pap fia a Pesten tanuló szerb egyetemi ifjúság nevében József nádorhoz fordult egy jótékony célú szerb színielőadás megtartásának engedélyezéséért. A számtalan akadály ellenére végül megszületett a szerb színjátszás első előadása, melyet a Rondellából, a Magyar Színjátszó Társaság színpadáról élvezhetett a közönség. A sikert követően Joakim Vujic elindult Szerbiába, hogy a fejedelmi udvarban és azon túl is meghonosítsa Szerbiában a színházi kultúrát.

 

magyarorszagi szerb szinhaz

 

Az ő szellemiségét követve jött létre húsz évvel ezelőtt a kortárs magyarországi szerb színjátszás; a Magyarországi Szerb Színház. E két kimagasló kultúrtörténeti jubileum alkalmából december 6-án, a budapesti Nemzeti Színházban első alkalommal mutatják be a Radoslav Zlatan Dority: Csoda a Rondellában című színjátékát.

 

Aki pedig szeretné jobban megismerni a szerb színjátszás történetét, megteheti a Nemzeti Színházban, a Szerb Kulturális Központ, a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ, valamint a Fővárosi Szerb Önkormányzat által rendezett időszakos kiállításon. A tárlat egyrészt bemutatja a polgári szerb színjátszás megalakulásának folyamatát – mely a magyar színjátszás indulásával párhuzamosan zajlott –, másrészt a látogatók Jaksity Iván fotóin keresztül megismerhetik a magyarországi szerb kortárs színjátszás húszéves történetének legfontosabb állomásait.


süti beállítások módosítása